Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Pandemia de COVID-19 i-a afectat și pe cosmonauții întorși vineri de pe Stația Spațială
Pandemia de COVID-19 i-a afectat și pe cosmonauții întorși vineri de pe Stația Spațială

Pandemia de COVID-19 i-a afectat și pe cosmonauții întorși vineri de pe Stația Spațială

Doi astronauţi americani şi un cosmonaut rus au revenit în siguranţă, vineri, pe Pământ, după ce au petrecut peste 200 de zile pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Ei au revenit pe Pământ într-o capsulă spaţială Soyuz rusă, paraşutată în Kazahstan.

Rusia operează operaţiuni de zbor spaţial în Kazahstan, pe cosmodromul Baikonur.

Capsula Soyuz a aterizat la sud-est de oraşul îndepărtat Zhezqazghan de unde cei trei urmau să fie transportaţi cu elicopterul la Baikonur.

Din cauza măsurilor de carantină instituite din cauza noului coronavirus, astronauţii NASA Andrew Morgan şi Jesica Meir vor parcurge o rută neobişnuită – şi mai obositoare – către casă, după ce au aterizat în siguranţă în stepa din Kazahstan vineri, a transmis un oficial sanitar rus, citat de Reuters.

Pentru că toate provinciile din Kazahstan sunt în carantină din cauza coronavirusului, echipele de căutare şi salvare nu au putut instala o bază în Zhezqazghan sau în centrul provincial, Karaganda, a declarat Viaceslav Rogozhnikov, director adjunct al Agenţiei Federale de Biologie Medicală din Rusia, transmite Agerpres.

De aceea a fost folosit, în schimb, cosmodromul Baikonur, iar echipajul navei spaţiale Soyuz MS-15 trebuie dus în acest loc după extragerea din capsulă, a afirmat Rogozhinov, într-un interviu difuzat online de agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Până să urce la bordul unui avion al NASA, astronauţii vor parcurge 300 de kilometri de la Baikonur până la oraşul Kîzîlorda – un drum terestru istovitor, de câteva ore, după peste 200 zile petrecute în spaţiu şi 3.280 de orbite ale Pământului.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric