Pana îşi are originea în reţeaua operatorului naţional Royal KPN, dar afectează şi alţi furnizări de servicii de telecomunicaţi care utilizează reţeaua KPN. Compania KPN a anunţat într-un comunicat pe site-ul propriu că reţelele sale de telefonie fixă şi mobilă nu funcţionează. KPN nu a oferit nicio informaţie referitoare la cauză sau cât va dura întreruperea acestor servicii. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi prin telefon sau pe email pentru comentarii.

 

Această avarie este cea mai mare din istoria Olandei, o ţară cu 17 milioane de locuitori care se mândreşte cu capacitatea tehnică a infrastructurii sale de telecomunicaţii.

 

Purtătorul de cuvânt al Coordonatorului Naţional pentru Securitate şi Contra-Terorism, Anna Posthumus, a spus că este prematur de afirmat dacă este vorba despre un atac cibernetic.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că totul va funcţiona din nou” , a spus Posthumus.

Persoanele cu urgenţe medicale sau de altă natură au fost sfătuite pe Twitter să meargă direct la spitale, la serviciul de pompieri sau la posturile locale de poliţie.

Principalele numere de telefon ale poliţiei sau ale serviciilor de urgenţă nu funcţionau. Autorităţile serviciului de urgenţă au publicat pe Twitter numere de urgenţă, scrie stiripesurse.ro.

 

Un tweet al poliţiei militare, care păzeşte graniţele şi aeroporturile internaţionale, a anunţat că instituţia nu poate fi contactată telefonic.Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat la televiziunea naţională că toţi ofiţerii de poliţie aflaţi la serviciu au fost trimişi să patruleze.