Paleologu şi Udrea se interesează de geamia Hunchiar din Constanţa

Paleologu şi Udrea se interesează de geamia Hunchiar din Constanţa

Ministrul Culturii şi Cultelor Toader Paleologu caută soluţii pentru rezolvarea cazului "geamia Hunchiar" de la Constanţa, construită în urmă cu 150 ani în centrul istoric al oraşului.

El a fost sâmbătă la Constanţa însoţit de ministrul turismului Elena Udrea şi s-au întîlnit cu liderul cultului musulman, muftiul Murat Iusuf care i-a pus în temă cu necazul prin care trece. Vizita celor doi miniştri a fost privată şi a avut loc imediat după ce vineri, mai mulţi parlamentari turci au fost trimişi să vadă cu ochii lor cum autorităţile locale au autorizat construirea la numai 1,20 m distanţa de lăcaşul de cult musulman a unui imobil de trei etaje.

Delegaţii turci au văzut şi fisurile din pereţii geamiei provocate de lucrările de construcţie la imobilul vecin. Asta în condiţiile în care guvernul turc investeşte peste un milion lei  în reabilitarea celui mai vechi lăcaş de cult musulman din România care figurează pe lista monumentelor de patrimoniu.

Ministrul de Externe al Turciei vine în control Muftiatul a cerut încă din toamna trecută în instanţa anularea autorizaţiei de construcţie şi suspendarea lucrărilor însă imobilul a fost ridicat in continuare până a ajuns „la roşu”. Proprietarul, Sorin Mocianu, susţine că are toate toate aprobările necesare, inclusiv de la ministerul Culturii şi Cultelor. Acum Mocianu aşteaptă optimist decizia instanţelor de judecată pentru că „dreptul de proprietate e garantat prin Constituţie”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Muftiul Murat Iusuf a declarat pentru EVZ că ministrul Toader Paleologu l-a rugat să facă o informare scrisă asupra istoricului cazului în speranţa că se poate găsi o soluţie, dar şi el şi-ar fi lăsat speranţa în justiţie.

„Ministrul de externe al Republicii Turcia, care este informat cu privire la cazul geamiei Hunchiar, şi-a anunţat vizita la Constanţa la începutul lunii iulie, special pentru lăcaşul nostru de cult şi ministrul Paleoloul ştie”, ne-a lămurit muftiul. Contactat de EVZ, reacţia, doar prin sms, a ministrului Culturii şi Cultelor a fost că  „da, ne-am întîlnit (cu muftiul – n.r.) şi am discutat  multe chestiuni”.

Udrea vrea să introducă geamiile în circuitul turistic

Ministrul Turismului, Elena Udrea, nu a putut fi contactată, fiind într-o vizită de lucru la Moscova. Însă, potrivit muftiului, democrat-liberala vrea să introducă în circuitul turistic geamiile din judeţul Constanţa . „După modelul din Turcia, unde există un singur minister al Culturii şi Turismului, cei doi miniştri români mi-au spus că vor să promoveze împreună obiectivele istorice din Dobrogea”, a pecizat muftiul adăugând că în acest fel se doreşte o colaborare cu autorităţile din Turcia pentru atragerea turiştilor.   

Purtătorul de cuvânt al primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, ne-a declarat că în acest caz „ultimul cuvînt îl are instanţa de judecată”.  Feri Predescu