Painea neagra si cea integrala "scapa" de fier

Painea neagra si cea integrala "scapa" de fier

Singurele tipuri de paine care "scapa" de imbunatatirea cu fier vor fi cea neagra si cea integrala.

Doar 7% dintre romani consuma insa astfel de paine. Proiectul Ministerului Sanatatii privind imbunatatirea painii albe cu fier si acid folic isi atrage noi critici de la o zi la alta. Adversarii lui sustin ca studiile romanesti care stau la baza proiectului sunt facute pe segmente restranse de populatie, iar masura nu se mai practica de ani buni in multe tari din Europa.

Faina fortifiata doar in Islanda si Irlanda Painea neagra si cea integrala nu vor fi imbunatatite cu fier si acid folic. "Acestea contin niste saruri, numite fitati, care blocheaza absorbtia fierului si a acidului folic", afirma medicul Mioara Predescu, de la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti. Statisticile arata insa ca doar 3% dintre romani consuma paine neagra si 4a paine integrala. Peste 90a prefera painea alba.

Specialistii din Ministerul Sanatatii afirma ca initiativa imbunatatirii painii cu fier si acid folic a avut la baza, printre altele, exemplul dat de SUA, Canada si Chile, tari care au reusit sa reduca numarul copiilor nascuti cu malformatii si prin administrarea acestor suplimente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Masura de imbunatatire a painii cu fier si acid folic nu se mai practica de ani buni in multe tari din Europa. Marea Britanie si Suedia au adoptat tranzitoriu aceasta strategie, dar acum au renuntat la ea dupa ce s-a constatat ca numarul copiilor cu malformatii congenitale si al celor anemici a scazut. Printre putinele tari unde faina alba este fortifiata cu fier si acid folic se numara Islanda si Irlanda.

Nu s-au facut studii serioase

Totusi, spun expertii romani, la noi nu s-au facut studii serioase care sa justifice acest proiect, iar Romania nu se confrunta cu probleme de alimentatie similare celor pe care le au Statele Unite.

"Nu se stie, de exemplu, cati copii cu malformatii cauzate de lipsa acidului folic se nasc intr-un an in Romania, iar anemiile nu sunt o problema la nivel national. Sufera 3% din populatie, nu 90%, iar cercetarile s-au facut in special pe copiii prescolari si scolari de varsta mica, nu pe segmente diversificate de populatie", atrage atentia Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucuresti.

Specialistul in alimentatie mai spune ca masura este inutila, cu atat mai mult cu cat fierul adaugat in paine va fi o sursa sintetica, greu de asimilat de organism. "Mai bine ar fi educata populatia sa manance paine integrala", sugereaza Nastasia Belc.

REPLICA "Dozele de fier din paine vor fi mici" Reprezentantii Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti ii contrazic pe cei care ataca acest proiect si sustin ca obiceiurile alimentare ale populatiei sunt greu de schimbat, iar medicamentele nu au rezolvat pana acum problema anemiilor.

"Paine mananca toata lumea, iar dozele de fier si acid folic care se vor adauga vor fi infime. Daca vor aparea probleme pe parcurs, vom lua atunci masuri", afirma medicul Mioara Predescu. Specialistul crede ca problema anemiilor se va rezolva mai usor asa, in conditiile in care medicamentele sunt scumpe si multi bolnavi uita sa le ia.