Evenimentul Zilei > Monden > Păcăliciul zilei – Lică, băiatul care strigă „Kitsch-ul!”
VIDEO

Păcăliciul zilei – Lică, băiatul care strigă „Kitsch-ul!”

Cam toată lumea știe cine este Mall-ul AFI Cotroceni. Nu toată lumea știe cine este și Lică, Păcăliciul Lică de astăzi.

Păcăliciul zilei- Lică, băiatul care strigă „Kitsch-ul!”

Emisiune de Mirel Curea

Lică este un dealer ateu de criptomonede. Care este legătura? Vedem imediat. Lică mai este și proprietarul Muzeului Kitschului. Adică al unei colecții de kitschuri cu care se duce de colo-colo.

Ultima dată, zilele trecute, a așezat-o la Mall-ul AFI Cotroceni, pe und eeste patinoarul. Știți dumneavoastră ce este ăla un kitsch… Carpeta cu Răpirea din Serai, peștele din sticlă colorată așezat pe televizorul cu tub și lămpi, bibelouri din plastic oranj, macrameuri și tot așa.

Păcăliciul zilei- Lică cel ateu și kitsch-ul de aur

Lică s-a gândit însă să extindă conceptul de kitsch și, ateu fiind, că aici este clue-ul, a băgat în expoziție un strai de preot, o carte bisericească, o Scriptură, o icoană „Fecioara cu pruncul”, adică nimic kitschos. Normal, a ieșit scandal.

Iar Lică a prins a se văita că a trebuit să retragă exponatele cu pricina. Și a acuzat diverși fundamentaliști care s-au grăbit să-și exprime revolta față de expoziția lui INOFENSIVĂ de kitsch religios.

Sigur, un ateu vede kitsch oriunde întoarce capul, în vreo biserică sau în afara ei, pe unde sunt niște credincioși. Mai mult decât atât, Lică s-a arătat foarte indignat și că i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare.

Lică, unde-i lege nu-i kitsch

Lică, ia fii tu atent cum este cu este cu libertatea asta de exprimare! Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor prevede foarte clar, Lică dragă, la articolul 13 că „În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și”, Lică, atenție mare, citește cu majuscule, „precum și OFENSA PUBLICĂ ADUSĂ SIMBOLURILOR RELIGIOASE”.

AFI, Păcăliciul unui Păcălici

Că Lică este un Păcălici, eu pot înțelege. Pot înțelege și că este un Păcălici ateu. Pot înțelege că se și plimbă cu fel de fel de expoziții în care își manifestă ateismul agresiv, sub pretextul semnalării kitsch-ului. Adică a prostului gust.

Ceea ce nu înțeleg, însă, este ce e cu cei de la AFI, care-și decimează clientela, devenind astfel Păcălicii unui Păcălici. Adică ai lui Lică.

Asta chiar că este foarte greu de priceput.