La numai două zile de la publicarea Or­donanței de Ur­gență care le dă voie consilierilor să treacă de la un partid la altul timp de 45 de zile, liderul PSD, Marian Vanghelie, a reușit să recâștige puterea peste banii din vistieria Capitalei și să poată decide ce se va construi în Capitală sau ce investiții vor fi demarate.

Concret, ieri, după  două-trei zile de negocieri purtate de Vanghelie cu mai mulți aleși din majoritatea care a preluat puterea în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) acum o lună, PDL, PNL și PP-DD, acesta a reușit să recâștige puterea în Consiliu.

Vanghelie: „Eu cad, dar mă ridic, îmi revin repede”

Astfel, trei aleși PDL s-au declarat in­de­pendenți la începutul șe­din­ței, iar când a fost vorba de vot au ales să ridice mâna odată cu aleșii generali PSD. La fel au făcut consilierii PP-DD, care acum o lună s-au aliat cu democrat-liberalii și cu liberalii în CGMB. Pe de altă parte, niciun ales PNL nu a trădat, ei alegând să plece în opoziție, alături de aleșii PDL, care erau supărați pe colegii care au trădat.

Negocieri în ultima clipă

Vanghelie a venit, ieri, la Primăria Capitalei înainte cu o oră de începerea ședinței și a discutat atât cu cei care urmau să trădeze, cât și cu liderii PSD. Departe de ochii presei, acesta le-a dat ultimele indicații.

Întrebat cum a reușit PSD să preia înapoi puterea și cum i-a convins pe cei trei aleși PDL – Gabriel Pârvu, Cristian Țugurel și Virginia Mihailovici – să treacă de partea lui, Vanghelie a replicat: „Eu cad, dar mă ridic, îmi revin repede”.  Iar atunci când a fost chestionat dacă a fost mustrat de șefi, că a pierdut majoritatea: acesta a replicat: „Eu nu am șefi”.

Dar, când a văzut-o pe președinta PSD Bu­cu­rești, Cati Andronescu, lângă el edilul s-a oprit din declarații.  Aceasta a venit la CGMB, pentru a fi sigură că Vanghelie nu mai dă greș, ca acum o lună, când PSD a pierdut puterea în Capitală. După ce a intrat în încăperea în care au avut loc consultările aleșilor PSD, s-a convins că oamenii care urmau să trădeze nu s-au sucit și rămân independenți, aceasta a rămas să vadă cu ochii ei votul.

Potrivit surselor EVZ, liderul PSD le-a spus celor care urmau să trăde­ze să rămână indepen­denți și le-a promis că „o să fie bine”. Cert este că acesta le-ar fi promis celor care trec de partea lui funcții și chiar beneficii bănești, susțin surse din  CGMB. Și s-a ținut de promisiune, tot cu ajutorul unuia care a trădat PDL-ul.

Cristian Țugurel l-a propus ca viceprimar pe Gabriel Pârvu. Cel din urmă, care a votat ieri la fel ca aleșii PSD la toate proiectele de hotărâre supuse aprobării, a fost validat ca viceprimar de noua majoritate.

PNL-iști dau vina pe PDL

Când au văzut că au pierdut majoritatea pentru că au trădat de la PDL, aleșii liberali au părăsit sala. Surse din rândul liberalilor au povestit, pentru EVZ, că liderii PNL
le-au reproșat democrat-liberalilor că nu sunt serioși și că au în rândul lor trădători. În tot acest timp, aleșii PDL au decis și ei să plece din sala de consiliu. Asta, după ce le-au reproșat celor trei colegi că au trădat partidul.
Pe de altă parte, aleșii lui Dan Diaconescu, cei de la PP-DD, nu au ajuns în opoziție. Dacă până în luna iulie erau aliați cu cei de la PSD, în august au trecut de partea PDL-ului și a PNL-ului, formând o nouă majoritate. Iar acum, când au văzut că PSD preia iarăși puterea, și-au luat lucrurile și s-au mutat în primele bănci din sala Consiliului, lângă PSD. Asta, după ce șefii PSD i-au amenințat pe aceștia cu excluderea din partid, pe motiv că au trădat, acum o lună, și s-au aliat cu PNL și PDL, pentru a prelua puterea în Capitală.
În timp ce o parte dintre cei care au trădat erau liniștiți, ceilalți erau agitați și au stat mai mult pe holuri, vorbind la telefon.  

Percheziții la Primăria Sectorului 5

În timp ce edilul sectorului 5 al Capitalei era la Consiliul General, pentru a negocia preluarea puterii în CGMB, la primăria lui au avut loc percheziții. Poliția Română a efectuat, ieri dimineață, 105 percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care prejudiciul estimat se ridică la circa 10 milioane de euro.

Întrebat de ce se fac percheziții și la Primăria Sectorului 5, Vanghelie a explicat că este o problemă economică a unor firme. "Înțeleg că se caută anumite companii care ar fi eludat statul cu anumite sume. (…) Este o problemă strict economică a unor companii care lucrează în București, în țară”, a precizat Vanghelie.

 

Alesul general PDL Silviu Văduva (stânga) a încercat să îl convingă pe
colegul său, Gabriel Pârvu, să nu
trădeze Partidul Democrat-Liberal