Evenimentul Zilei > Politica > Orban: Liberalii acuzaţi de plagiat şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri
Orban: Liberalii acuzaţi de plagiat şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri

Orban: Liberalii acuzaţi de plagiat şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, azi, că liberalii care stabilesc criteriile de integritate pentru candidaţii în alegerile din 2016 au avut deja o întâlnire, afirmând că o parte dintre criterii vor viza plagiatul, traseismul politic, dar şi contractele cu instituţiile publice.

"Criteriile de integritate din statut se referă la sancţiunile aplicabile membrilor PNL în cursul procedurilor penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. (…) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza şi alte lucruri în afara situaţiilor prevăzute de statut. (…) O dată ce vor fi adoptate de Consiliul Naţional al PNL într-un fel ca parte integrantă din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru toţii membrii PNL care vor să candideze", a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

El a enumerat între criteriile de integritate care ar urma să fie luate în calcul pentru potenţialii candidaţi ai PNL la locale pe cele legate de conflict de interese şi incompatibilităţi, dar şi pe acela conform căruia un membru liberal care vrea să candideze la o primărie sau un consiliu judeţean să nu aibă contracte prin firmele sale cu respectivele unităţi administrativ-teritoriale.

"Este unul dintre criterii să nu aibă contracte, firma la care sunt acţionari, cu primăria sau consiliul judeţean pentru care candidează. (…). De asemenea, am gândit chestiuni legate de traseism politic. (…) Am stabilit că va fi un criteriu să nu fi fost traseist, urmează să-l definim exact, ca formulă clară care să fie aplicabilă în toate cazurile. (…) Cert este că va figura ca şi un criteriu, urmând să fie definit de echipă şi, ulterior, de Consiliul Naţional (al PNL – n.r.) prin hotărâre. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate şi conflict de interese, vor fi prevăzute între aceste criterii. (…) Există, cel puţin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (…) De asemenea şi mai mult ca sigur vom introduce ca şi criteriu să nu fi fost ofiţer acoperit, colaborator sau informator al Securităţii. Eu am propus şi (…) să nu fi fost inclusiv al serviciilor de informaţii de după Revoluţie în cazul în care a fost deconspirat ca făcând parte din această chestiune. (…) Este introdus printre criterii şi plagiatul în obţinerea diplomelor universitare sau a doctoratului", a afirmat liderul liberal.

Potrivit acestuia, se va avea în vedere şi dacă au fost nereguli, neconcordanţe sau chiar ilegalităţi privind completarea declaraţiei de avere.

Orban a precizat că în stabilirea acestor criterii s-a ţinut cont de cele enunţate de-a lungul timpului de entităţi din societatea civilă, precum Coaliţia pentru un Parlament curat, sau care funcţionează în alte state ale UE.

"În mod evident, deciziile vor aparţine conducerilor judeţene în evaluarea dosarelor de candidatură, iar dacă vom avea informaţii că în anumite judeţe nu se respectă aceste criterii vom interveni şi de la nivelul conducerii centrale. Chiar vom veni cu un set de criterii care să fie o garanţie privind integritatea candidaţilor noştri în alegeri", a declarat el.

Întrebat dacă nu îi este teamă că anumiţi colegi liberali ar putea fi înfuriaţi de o astfel de abordare, Orban a spus: "Prefer să-i înfurii pe unii dintre colegii mei care ar putea să nu fie candidaţi în cazul adoptării acestor criterii, decât să se înfurie cetăţenii români pe PNL".

"Este absolut necesar, mai ales în conjunctura de astăzi, să fim extrem de riguroşi în selectarea candidaţilor şi să oferim cetăţenilor candidaţi care să fie deasupra unor bănuieli", a adăugat el.