Evenimentul Zilei > Actualitate > Opt metode pentru a fi sănătoşi la serviciu
Opt metode pentru a fi sănătoşi la serviciu

Opt metode pentru a fi sănătoşi la serviciu

Nu exageraţi cu orele suplimentare şi nu vă descărcaţi nervii pe colegi, ca să nu faceţi hipertensiune sau ulcer.

Programul prelungit la serviciu vă poate îmbolnăvi de inimă, iar aerul închis şi lumina artificială vă pot da dureri de cap şi vă fac să vă concentraţi mai greu, avertizează cercetătorii citaţi de publicaţia britanică „The Times“ şi specialiştii români.

Nu staţi peste program.
Cei care lucrează 40 de ore pe săptămână au un risc cu 40% mai mare de a face hipertensiune faţă de cei care stau la serviciu între 11 şi 39 de ore pe săptămână, arată un studiu realizat de cercetătorii de la University of California.

„Cei care stau peste program nu mai au timp de viaţă personală şi nici emoţii pozitive. Ei riscă să aibă o stare de nemulţumire generală, ce le afectează sănătatea şi randamentul de la serviciu“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center din Bucureşti.

Aşezaţi-vă biroul lângă fereastră,
departe de imprimantele laser. Persoanele care au la birou mai multă lumină artificială se concentrează mai greu, iar cei care stau lângă imprimante riscă să fie poluaţi, susţin cercetătorii de la Lund Institute of Technology, Suedia.
 
„Lumina naturală este necesară pentru starea de bine. Aerul din birouri este închis, viciat. Cei care lucrează în birouri cu prea puţine ferestre ar trebui să iasă la aer curat de câteva ori pe zi“, comentează Radu Braga, fiziolog la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Periculoase pentru sănătate pot fi şi imprimantele laser, deoarece particulele de toner pot ajunge în aerul inspirat, mai spune specialistul.

Evitaţi aventurile la serviciu.
Dacă o relaţie cu cineva de la serviciu nu merge bine, puteţi avea depresie şi moralul mai scăzut cu 16%, afirmă cercetătorii din Iowa. „Recomandările merg pe această linie, dar sunt mai greu de urmat. Sunt multe relaţii sănătoase create la serviciu, iar cei doi fac echipă bună. Altele nu merg şi ambii au de suferit. Asta depinde de abilitatea celor doi de a-şi gestiona relaţia“, explică Bogdana Bursuc.

Urcaţi scările, nu luaţi liftul.
Cei care folosesc scările la serviciu au nivelul colesterolului mai scăzut, o respiraţ ie mai bună, o inimă mai sănătoasă şi mai puţine kilograme în plus, susţin cercetătorii de la University of Ulster. „Sedentarismul duce la obezitate, la îngroşarea venelor, apariţia varicelor şi a bolilor cardiovasculare“, spune Călin Ciubotaru, medic de familie.

Sortaţi-vă e-mailurile
. Una din trei persoane este stresată de e-mailuri, afirmă cercetătorii de la Paisley University. „Începeţi cu e-mailurile de la muncă, cu cele mai dificile, şi apoi citiţi-le pe cele personale. Odată ce aţi terminat cu primele, vă veţi simţi mai tonic, iar cele personale vă întăresc pentru sarcinile de la job“, vă sfătuieşte Bogdana Bursuc. În plus, blocaţi spamurile sau, dacă nu puteţi, nu le deschideţi.

Decoraţi-vă biroul.
O atmosferă plăcută la serviciu vă va face să vă simţiţi mai bine şi să faceţi faţă mai bine stresului. Prin urmare, puneţi-vă pe birou o fotografie cu persoana dragă sau alegeţi pentru desktop o imagine care vă binedispune. „Omul are nevoie de sentimentul de securitate, ca să nu se simtă ca într-un loc care nu e al lui“, punctează Bogdana Bursuc.

Nu ţipaţi la ceilalţi.
Altfel, riscaţi să faceţi o depresie sau să vă îmbolnăviţi de inimă. „Reglaţi-vă emoţiile. Dacă vă înfuriaţi, relaţia cu ceilalţi va fi afectată, inima va bate mai tare, adrenalina creşte şi, odată cu ea, şi intensitatea emoţiei. Ţipetele sistematice pot cauza inclusiv ulcer“, mai spune psihologul.

Schimbaţi-vă jobul dacă nu vă mai
place. Dacă vă hotărâţi să vă deschideţi o afacere sau să vă mutaţi la un job mai bun, vă va creşte stima de sine, veţi avea mai multă satisfacţie şi veţi face faţă mai bine stresului. „E bine să aveţi de unde alege. Când faceţi ce vă doriţi, când luaţi o decizie bună pentru dv., simţiţi că deţineţi controlul, iar stresul vi se va părea mai mic“, afirmă psihologul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: