Opriti atacurile antiromanesti!

Opriti atacurile antiromanesti!

Autoritatile romane au reactionat ieri vehement fata de amplificarea curentului antiromanesc in Italia.

Autoritatile italiene estimeaza ca, pana de Craciun, circa 5.000 de romani care au comis infractiuni in Peninsula si se afla deja in evidentele politiei ar putea fi expulzati in Romania. De altfel, in primele 48 de ore de la intrarea in vigoare a Decretului-lege privind expulzarea unor cetateni din state membre ale UE care au comis infractiuni in Italia, sase infractori romani au fost deja returnati.

Pana miercuri, cei sase ar putea fi urmati de alti 150. Intre timp, carabinierii din Roma, Napoli, Torino si Florenta au inceput un adevarat tur de forta pentru retinerea imigrantilor ilegali. Primele actiuni au vizat taberele de rromi de orgine romana instalate la periferiile acestor orase.

Desi au existat juristi care au contestat modificarile legislative adoptate, in regim de urgenta, de guvernul de la Roma, specialistii sustin ca actul normativ nu incalca drepturile omului si legea comunitara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede legea italiana   

Potrivit Decretului-lege adoptat de autoritatile italiene, cetatenii statelor membre ale UE pot fi indepartati de pe teritoriul Italiei „numai pentru motive de securitate a statului si pentru motive imperative de siguranta publica”. Masurile de expulzare sunt stabilite de Ministerul de Interne italian, care a lasat in grija prefectilor alegerea persoanelor care urmeaza sa fie expulzate. Ordinele semnate de prefecti trebuie confirmate apoi de instanta.

Potrivit aceleiasi legi, masura de indepartare de pe teritoriul Italiei ii este notificata celui care urmeaza sa fie repatriat si contine atat modalitatile prin care acesta poate ataca decizia prefectului, cat si durata interdictiei de a mai intra in Peninsula, care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Infractorul vizat este obligat sa paraseasca teritoriul Italiei in maximum o luna, cu exceptia cazului in care autoritatile dovedesc ca expulzarea sa constituie „o urgenta”.

Leonard Orban: „Nu e vorba de expulzari in masa” Desi in Romania au existat voci care au contestat Decretul-lege adoptat de Italia, comisarul Leonard Orban sustine ca acesta urmeaza sa fie examinat de comisia europeana in privinta compatibilitatii cu directiva 38/2004. „Nu e vorba de cetateni romani, este vorba de cetateni, in general, din UE care au comis infractiuni pe teritoriul altor state membre UE. Nu e vorba de expulzari in masa, ci de un anumit numar de persoane care au comis infractiuni”, a explicat reprezentantul Romaniei in colegiul comisarilor.

Pe de alta parte, ieri, in urma mai multor intalniri care au avut loc la Ministerul Internelor (MI), la Palatul Victoria si apoi la Cotroceni, membrii cabinetului Tariceanu au convenit sa prezinte, astazi, o serie de masuri menite sa-i protejeze pe romanii din Peninsula de represalii si reactii xenofobe.

Cum ne vor afecta expluzarile

Specialistii sustin ca revenirea in tara a romanilor infractori ar putea duce la cresterea ratei somajului, a costurilor pentru asistenta sociala si, nu in ultimul rand, la o „inflatie” a criminalitatii.

PIEDICI

Legea comunitara nu ne permite sa impunem restrictii propriilor cetateni

Desi reprezentantii Partidului Conservator au anuntat ca vor depune, astazi, in parlament un proiect de lege care prevede introducerea interdictiei de a parasi tara, timp de 10 ani, pentru romanii care au ispasit pedepse cu inchisoarea, specialistii in Drept sustin ca o astfel de modificare legislativa ar incalca normele comunitare.

„Introducerea unei pedepse complementare pentru persoanele condamnate de instantele romanesti pentru furt, cersetorie sau trafic de persoane ar incalca normele europene si dispozitiile referitoare la dreptul la libera circulatie, garantat inclusiv de Constitutie. Mai ales ca exista deja un precedent la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) - cazul „Bot contra Romaniei” - in care statul roman a fost condamnat pentru impunerea unei astfel de restrictii. Tot ce putem face in acest moment este sa aplicam prevederile Legii nr. 248/2005, adica sa adoptam restrictiile impuse de statele membre cetatenilor romani care au comis infractiuni pe teritoriul lor: interdictia de a intra pe teritoriul statului in care a comis fapta pentru o perioada de maximum 3 ani”, sustin specialistii.

Aceeasi pozitie este adoptata si de avocatul Ana Diculescu-Sova care a declarat ca, daca ar lua asemenea masuri impotriva propriilor cetateni, Romania ar incalca Conventia Drepturilor Omului. „Ar putea fi posibil, totusi, sa introducem in lege o astfel de pedeapsa complementara doar pentru cei care comit infractiuni deosebit de grave cum ar fi omorul calificat, omorul deosebit de grav, genocidul”, a aratat Sova.

WEEKEND TENSIONAT Prefectii italieni fac inventarul romanilor expulzabili Dan Stancu

Oficialii italieni au facut apel la retinere in weekendul trecut, dupa ce mai multi oameni mascati au atacat patru romani, vineri seara, cu bate, cutite si cioburi de sticla, in parcarea unui centru comercial din sud-estul Romei, informeaza agentiile de presa internationale.

Acesta a fost primul incident xenofob inregistrat dupa uciderea Giovannei Reggiani. Trei dintre cei patru romani au fost raniti, iar unul era ieri internat in stare grava intr-un spital din Tor Vergata. „Trebuie sa impiedicam acest tigru teribil care este xenofobia, fiara rasista, sa scape de sub control”, a declarat ministrul de interne italian, Giuliano Amato, citat de cotidianul „La Repubblica”.

Si arhiepiscopul de Lecce, Cosmo Francesco Ruppi, a atras atentia asupra riscurilor unor atacuri impotriva strainilor si a urmarii „caii periculoase a rasismului”.

Extrema dreapta emite pretentii

O miscare politica italiana de extrema dreapta a anuntat autoritatile locale din orasul Genova ca, daca, in zece zile, nu vor evacua doua tabere de rromi, isi rezerva dreptul de a „adopta masuri in acest sens”, a relatat publicatia electronica „Liguria Notizie”.

„Activistii nostri si toti italienii sunt autorizati moral sa foloseasca metode care merg dincolo de simplele proteste pentru a-si apara propriii compatrioti. Vai de cei care se vor atinge de femeile noastre!”, avertizeaza miscarea Forza Nuova intr-un comunicat.

Mailat, judecat de urgenta

Parchetul din Roma va cere judecarea imediata a lui Nicolae Romulus Mailat (foto), caruia i-a cazut victima Giovanna Reggiani, decedata in cursul zilei de joi si inmormantata sambata. Procurorii Italo Ormanni si Maria Bice Barborini urmeaza sa solicite aplicarea unei proceduri alternative, ce va permite demararea procesului fara organizarea unei audieri preliminare a lui Mailat. In urma autopsiei efectuate de legistii italieni, s-a stabilit ca Mailat nu a violat-o pe Giovanna Reggiani, asa cum se anuntase initial.

Totusi, o concluzie definitiva in legatura cu acest aspect va fi formulata odata cu redactarea raportului final al expertilor legisti.

In numele legii

Pe de alta parte, prefectii italieni se concentreaza asupra identificarii romanilor care corespund criteriilor de expulzare de pe teritoriul Italiei, prevazute de legea adoptata saptamana trecuta. Actul normativ le permite prefectilor sa decida repatrierea cetatenilor din tarile UE, din motive de siguranta publica, daca acestia sunt majori si locuiesc in Italia de mai putin de zece ani. Potrivit ANSA, prefectul de Genova a semnat 17 documente de repatriere a unor cetateni romani, decizii similare fiind luate si de omologii sai din Roma, Milano, Lecce, Torino si Val D’Aosta.

Aceste masuri nu par sa ii sperie insa pe compatriotii nostri. Doi romani au fost arestati sambata seara, la Roma, dupa ce au incercat sa jefuiasca un cuplu de italieni, iar, cateva ore mai tarziu, un rrom de origine romana i-a furat unei italience bani si doua telefoane mobile.

REACTII

Bucurestiul cere oprirea atacurilor antiromanesti

Traian Basescu a cerut MAE sa reclame Comisiei Europene faptul ca Italia aplica defectuos noua legislatie privind siguranta publica. Calin Popescu-Tariceanu a cerut autoritatilor de la Roma sa-i protejeze pe romanii cinstiti.

 Anca Simina,  Mihaela Dinca

Dupa o discutie telefonica cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si o intalnire-fulger cu ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, presedintele Traian Basescu a cerut ieri Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in legatura cu „modul defectuos” in care italienii aplica noua legislatie privind siguranta publica.

Basescu a semnalat ca, inainte de a fi expulzati, „romanilor nu li s-a dat nicio sansa sa apeleze la justitia italiana” si a criticat totodata si maniera de lucru a institutiilor din tara, care i-au „neglijat” in general pe cei plecati la munca in strainatate.

„Statul roman nu va accepta umilirea a milioane de romani pentru ca asa da bine unor politicieni aflati in campanie electorala, indiferent unde”, a reactionat Basescu, la patru zile de la modificarea in regim de urgenta a legislatiei italiene. Daca seful statului a cerut guvernului Tariceanu sa coopereze cu autoritatile de la Roma, celui italian i-a pus in vedere ca „existenta taberelor ilegale de la periferia marilor orase europene este in primul rand o consecinta a politicilor aplicate de tarile-gazda”.

Basescu a facut aceste precizari dupa reuniunea ministrilor pe aceeasi tema. Pentru a face o evaluare proprie asupra situatiei, presedintele s-a intors la Bucuresti de la Predeal, unde era plecat pentru a-si sarbatori ziua de nastere.

Tariceanu va pleca la Roma

De cealalta parte, premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut ieri o reuniune de lucru la Palatul Victoria, la care au participat si ministrii Cristian David (Interne), Tudor Chiuariu (Justitie) si Adrian Cioroianu (Externe). Seful guvernului le-a cerut ieri autoritatilor italiene sa ia masuri pentru protectia romanilor cinstiti din Italia si sa limiteze atitudinea xenofoba fata de acestia.

„Este obligatia mea, ca prim-ministru, sa-i atrag atentia omologului meu ca e o situatie care incepe sa se degradeze si ca acest val de xenofobie trebuie temperat. Nu e normal ca romanii care isi vad de treaba sa suporte consecinte ale unei atitudini xenofobe, necivilizate si neconforme cu standardele UE”, a declarat Tariceanu. El a discutat din nou telefonic cu premierul italian Romano Prodi si a decis sa mearga la Roma in cursul acestei saptamani.

CIOROIANU:

„Nu a inceput vanatoarea de romani”

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, a respins sambata, la Craiova, ideea ca „in Italia a inceput vanatoarea de romani” sau ca „se duce o campanie mediatica impotriva imigrantilor romani”. „Nu avem date ca exista un creier acolo care sa comande”, a afirmat ministrul de externe. Cu toate acestea, Cioroianu considera ca „trebuie sa condamnam, in modul cel mai ferm, agresiunile asupra cetatenilor romani”, dand exemplu cazul celor patru romani agresati vineri seara de o banda de mascati, in timp ce se aflau intr-o parcare in Italia. Cioroianu a criticat si presa, fie ea italiana ori romana, pentru exagerarea evenimentelor si pentru supra expunerea lor.

„Astfel de lucruri pot duce la o evolutie, la o spirala greu de stapanit. Haideti sa ne pastram sangele rece, sa nu inflamam acest incident. Nu vad ce am castiga punand gaz pe foc”, a apreciat ministrul. Cioroianu s-a referit si la posibilitatea comiterii de agresiuni asupra imigrantelor de etnie rroma din Romania: „De exemplu, eu nu stiu ce se intampla cu multe tinere rrome care ajung acolo. Un viol impotriva Giovannei Reggiani nu este egal cu un viol contra unei tinere rrome?”. Ministrul a atras atentia si asupra faptului ca poate aparea si un efect invers al evenimentelor din Italia, in sensul respingerii italienilor de catre romani. (Gabriela Zanfir)

Cititi si:

THE INDEPENDENT: Milioane de occidentali isi doresc o lectie dura pentru imigranti

 

Romania, vazuta de la Roma: dor si frica 

Presa italiana: 20.000 de expulzari numai la Roma 

ARHIVA: Sotul femeii ucise, monument de durere 

Autoritatile italiene au iesit la vanatoare de rromi  

Forum EVZ - La Repubblica  

La Repubblica face bilantul  

Nastase, vehement impotriva infractorilor romani  

Cioroianu: "Cetatenii onesti, adevaratii ambasadori ai Romaniei

Acesti barbari care ne rup de Europa 

Frattini ne ia apararea in cazul ororii din Italia

Italienii ne fac praf  

Romanii din italia, speriati de moarte  

Mailat a ajuns in Italia gratie unei legi schioape  

Romano Prodi, "zgaltait" de situatia romanilor 

Satra lui Mailat 

Revista presei

"Nu conteaza ca sunteti oameni buni si muncitori"