Turcia îl expulzează pe ambasadorul israelian la Ankara | VIDEO

Turcia îl expulzează pe ambasadorul israelian la Ankara | VIDEO

Turcia îl expulzează pe ambasadorul israelian, Gabby Levy, după informaţiile apărute în legătură cu raportul ONU privind raidul asupra flotilei tuceşti de anul trecut, relatează BBC.

Oficialii din Ankara spun că suspendă şi ultimele acorduri militare pe care ţara le mai avea cu Israelul. Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat că datele din acest raport, apărute, azi, în "New York Times" sunt "inacceptabile". Turcia vrea ca Israelul să-şi ceară iertare pentru incidentul din luna mai 2010, dar Israelul refuză. Relaţiile dintre cele două state sunt îngheţate de atunci, dar acum au ajuns la cel mai scăzut nivel posibil. Israelul examinează un răspuns la decizia Turciei de a-l expulza pe ambasadorul israelian la Ankara şi suspendarea tuturor acodurilor militare cu statul evreu, a indicat o sursă guvernamentală israeliană, citată de AFP.

Cancelaria premierului israelian, Benjamin Netanyahu, "se consultă" pentru a decide forma răspunsului pe care Israelul urmează să-l transmită Ankarei, a indicat sursa citată, sub protecţia anonimatului. Raidul israelian excesiv, dar blocada legală  Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite condamnă raidul israelian, din mai 2010, asupra unei flotile turceşti ce se îndrepta cu ajutoare umanitare spre Gaza, dar declară că impunerea blocadei navale a fost legală, relatează "New York Times". ONU spune că acele comandouri israeliene au fost întâmpinate cu o "rezistenţă organizată şi violentă", când au urcat la bordul navei Mavi Marmara. Vasul, sub pavilion turcesc, făcea parte dintr-un convoi care vroia să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza. Nouă oameni au fost ucişi atunci în timpul raidului. Incidentul a atras imediat dezaprobarea comunităţii internaţionale şi a dus la o dispută diplomatică între Israel şi Turcia. Raport aşteptat din februarie Raportul ONU era aşteptat din luna februarie şi urmează a fi dat publicităţii azi, dar a ajuns înainte în paginile publicaţiei americane. "Decizia Israelului de a ataca nava cu astfel de forţe substanţiale, la mare distanţă de zona blocadei şi fără un avertisment final, imediat înainte de a urca la bord, a fost excesivă şi iraţională", scrie raportul. Dar investigaţia, condusă de premierul neo-zeelandez Geoffrey Palmer, adăugă că blocada navală a fost "legală şi potrivită", pentru că urmărea să împiedice importul de arme pe mare. În timp ce Israelul este satisfăcut de raport, Turcia este nemulţumită de concluziile privind statutul legal al blocadei navale israeliene. În acelaşi timp, mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza a criticat rezultatele anchetei, pe care le consideră "nedrepte şi dezechilibrate". "Vor permite ocupanţilor israelieni să nu-şi asume nicio responsabilitate", a declarat purtătorul de cuvânt Sami Abu Zuhri, pentru AFP. Publicarea raportului a fost amânată de mai multe ori pentru a permite reconcilierea între Israel şi Turcia, dar acest lucru nu s-a întâmplat, comentează BBC. <iframe width="620" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/senmnCM-ZV8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News