Textul aprobat, amendat în mai multe rânduri „cere ca toate părţile să înceteze fără întârziere ostilităţile pentru cel puţin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabil”". 

Obiectivul este „de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea medicală a bolnavilor şi a răniţilor în starea cea mai gravă”. 

„Nu este un acord de pace asupra Siriei, textul este unul pur umanitar„, a afirmat ambasadorul suedez Olog Skoog, cosemnatar al textului alături de omologul său kuweitian, citat de Agepres. 

În cursul negocierilor, occidentalii au refuzat o solicitare a Rusiei în sensul ca orice convoi umanitar să fie nevoit să obţină un acord din partea Damascului. Textul prevede excepţii în privinţa încetării focului în cazul luptelor contra grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida. La cererea Moscovei, excepţiile cuprind "alţi indivizi, grupări, entităţi, asociate cu Al-Qaida şi SI, precum şi alte grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate". 

Observatori citaţi de AFP notează că aceste excepţii pot da naştere unor interpretări contradictorii, Damascul calificându-i drept "terorişti" pe rebelii susţinuţi de Occident. Respectarea încetării focului riscă prin urmare să devină aleatorie, arată sursa menţionată.