Evenimentul Zilei > International > ONG-ul Amnesty International își cere scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul despre războiul din Ucraina
ONG-ul Amnesty International își cere scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul despre războiul din Ucraina

ONG-ul Amnesty International își cere scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul despre războiul din Ucraina

ONG-ul Amnesty International și-a cerut scuze pentru „durerea și mânia” provocate de raportul întocmit în care acuză Ucraina că pune în pericol civilii, ceea ce l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski și a provocat demisia șefului organizației din Ucraina. 

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a publicat joi un raport în care acuza trupetele ucrainene că a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei.

Amnesty International revine cu un comunicat, duminică, în care îşi cere scuze pentru „durerea și furia” provocate de raportul său în care a susținut că forțele ucrainene pun în pericol civilii, document care a fost contestat vehement de Volodimir Zelenski și a provocat demisia reprezentantei organizației în Ucraina.

Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată

„Amnesty International regretă profund durerea și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene. Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin descoperirile, regretăm durerea cauzată”, se mai arată în comunicat.

Amnesty International susține că a descoperit forțe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat:  „Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forțele ruse și nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauție adecvate în altă parte a țării. Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel acțiunile rusești”.

Volodimir Zelenski: Raport pune „victima şi agresorul pe un fel pe picior de egalitate”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International că încearcă să amnistieze statul terorist rus. Iar șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, s-a declarat indignat de acuzațiile nedrepte ale ONG-ului.

Zelenski a afirmat joi seară în declarația sa video cotidiană că acest raport pune „victima şi agresorul pe un fel pe picior de egalitate”. Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, dă asigurări că ”vieţile oamenilor sunt prioritatea Ucrainei”.

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce şefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a spus că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova, informează theguardian.