Deputatul PSD de Galaţi Florin Pîslaru, mâna dreaptă a vicepremierului şi ministrului administraţiei şi internelor, Dan Nica, a fost deconspirat întâmplător drept informator al fostei Securităţi, de un fost coleg.

Vicepreşedinte al filialei municipale a PSD, el a depus, la momentul candidaturii, declaraţia pe proprie răspundere, conform căreia nu a fost colaborator. Confruntat cu aceste date, Pîslaru a negat că ar fi turnat. Mai mult, nici Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) sau alte structuri ale statului nu au descoperit notele informative ale deputatului.

Deputatul „Pintea”

Acţiunile informative către Securitate ale lui Florin Pîslaru au ieşit la iveală când Victor Ruse, un fost coleg de muncă din anii ’80 al deputatului, de la o fermă piscicolă, a cerut la CNSAS să-şi vadă dosarul. Astfel, el a descoperit că era turnat regulat de un informator pe nume de cod „Pintea”. Din reverificările CNSAS a reieşit că „Pintea” este Florin Pâslaru.

Coincidenţa de nume este aproape imposibilă, din moment ce ziua şi locul naşterii ale deputatului coincid cu cele din CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaţilor. „Colegiul CNSAS (…) a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ «Pintea» în persoana numitului Pîslaru Florin, născut 05.09.1959, în comuna Odobeşti, judeţul Vrancea, fiul lui Nicolae şi Ecaterina”, arată CNSAS.

Turnătoria lui Florin Pîslaru

„Eu îl ştiu pe domnul Florin Pîslaru din perioada în care lucram la o ferma piscicolă, eram, practic, colegi. Aveam unele bănuieli că eram turnat şi am fost la CNSAS să-mi văd dosarul, unde am văzut că eram turnat de Florin Pîslaru. Prima dată nu am ştiut cine este, apoi am descoperit că a ajuns deputat şi nu mi s-a părut normal. Am trimis chiar o scrisoare la Mircea Geoană, prin care îl înştiinţam de situaţie, dar nu mi-a răspuns”, a spus Ruse.

„Sursa (Florin Pîslaru – n.r.) îl cunoaşte pe Ruse Victor din anul 1982, din timpul studenţiei, când am efectuat practica în producţie. În această perioadă, cel în cauză era coordonatorul exploatării Popina. El era o fire recalcitrantă, avea un compartament urât cu studenţii aflaţi în practică, obişnuia să aducă injurii la adresa personalului muncitor şi a colegilor de serviciu. Privea de sus pe toata lumea”, se arată într-o notă informativă semnată „Pintea”, alias Florin Pîslaru.

NEGARE

Pîslaru: „Eu ştiu că nu am făcut aşa ceva”

Florin Pîslaru a contrazis informaţiile făcute publice de Victor Ruse. „Am auzit şi eu despre dosarul scos de acest om, dar nu ştiu foarte multe”, a spus iniţial Pîslaru. „CNSAS mi-a dat o hârtie prin care se arată că nu am colaborat cu care am putut candida la parlamentare. O să mă duc mâine (n.r. – ieri) acolo, să văd cum stau lucrurile. Dar nu cred că este adevărat, pentru că eu ştiu că nu am făcut aşa ceva”, a spus el când a aflat că CNSAS îi va trimite dosarul în instanţă.

Ieri, CNSAS i-a promis un răspuns oficial miercurea viitoare. Pîslaru a intrat în PSD Galaţi în 1992 şi spre sfârşitul anilor ’90 devine „aghiotantul” lui Dan Nica. În ciuda insistenţelor, şeful MAI nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia „protejatul” său. Florin Pîslaru conduce postul de televiziune local TV Galaţi, în spatele căruia se află, neoficial, vicepremierului Nica.