OMS ia poziţie cu privire la consumul de grăsimi

OMS ia poziţie cu privire la consumul de grăsimi

Experţii reuniţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Organizaţiei Alimentelor şi Agriculturii (FAO – Food Agriculture Organisation) au emis, pe 15 martie, un raport care prezintă principalele concluzii prinvind recomandările de consum pentru grăsimi.

Documentul “Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids” vine ca urmare a unei reuniuni a experţilor WHO şi FAO de la sfârşitul anului 2008, în cadrul căreia s-au analizat cu atenţie rezultatele cercetărilor din ultimii 15 ani în aria grăsimilor, acizilor graşi şi a legăturii acestora cu sănătatea.

În acest document, experţii reuniţi ai WHO şi FAO fac următoarele recomandări: limitarea consumului de grăsimi saturate la 20 g/ zi şi înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimile polinesaturate cu scopul prevenirii riscului apariţiei bolilor cardiovasculare; reducerea consumului de grăsimi trans şi creşterea consumului de grăsimi polinesaturate şi polinesaturate esenţiale la 25 g/ zi. Nu ignoraţi grăsimile esenţiale

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi FAO, grăsimile esenţiale sunt vitale organismului nostru, însă acesta nu le poate sintetiza şi prin urmare trebuie introduse în organism prin intermediul consumului de alimente. Aceste grăsimi au rol în dezvoltarea organismului, în regenerarea acestuia şi în menţinerea stării de sănătate. Există două grăsimi esenţiale: acidul alfa-linoleic (ALA) – acid gras polinesaturat din grupul Omega 3 şi acidul linoleic (LA) – acid gras polinesaturat din grupul Omega 6. Aceste grăsimi esenţiale se regăsesc în categorii de alimente precum seminţele oleaginoase, uleiurile vegetale (de floarea soarelui, de rapiţă) şi în produsele care le conţin, cum ar fi margarinele tartinabile de tipul Becel şi Rama.

Conform datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cei mai mulţi oameni consideră că grăsimile din alimentaţie implică în mod obligatoriu şi creşterea în greutate. Experţii instituţiei subliniază faptul că trebuie realizat un echilibru între alimentele consumate şi necesarul energetic al fiecărei persoane, luând în considerare nivelul de activitate zilnică desfăşurată.

Ne puteți urmări și pe Google News