Se întâmplă ca Olimpiada de la Beijing să se suprapună peste o alta, mai puţin costisitoare, dar cu milioane de concurenţi.
Cea a Oamenilor Obişnuiţi. Semifinala a avut loc sâmbătă, pe plaja de la Costineşti, printre mii de turişti bronzaţi care nu bănuiau ce bătălie se dă pe o bucată de nisip păzită de bodyguarzi transpiraţi.
Pe post de comentator sportiv, George Vintilă, asistat de gimnasta Teodora Nasta şi de „observatorii“ de pe margine, responsabili cu ironiile şi cu obişnuitele aplauze.
Pentru 500 de lei, o medalie şi un loc în finala de pe 30 august, de la Bucureşti, peste 150 de concurenţ i s-au luptat ca oamenii obişnuiţi cu 23 de probe dintre cele mai neobişnuite: concurs de viteză în papuci sau împinsul căruciorului, înot-viteză printre mame cu copii sau „ajutaţi“ de colac, săritură în lungime peste bălţi, triplu salt la groapa cu noroi, trasul la ţintă cu cornete sau întrecere cu bicicleta cu pană pe spate.
Competiţie „după posibilităţi“
Normal că Michael Phelps bate recorduri; el n-are de înotat printre mămici şi copii cu colaci în formă de răţuşcă!
Nici Constantina Diţă-Tomescu, olimpica noastră în China, n-a alergat la maraton cu frigiderul în spate precum cei doi clujeni care au luat aurul la „alergare cu frigider“.
Şi nu-i de ici de acolo nici să treci cu viteză prin mulţime târând cu măiestrie sacoşele de la shopping ori „să improvizezi cu măciuci“ la sol. Ori să fii ditamai bărbatul, dotat cu muşchi şi „burtă de bere“, şi să-ţi închipui că ai putea reuşi o mişcare tipic feminină: unduirea din şolduri cu scop precis. Acum a fost vorba despre portofelul lui Vintilă, care a promis că îl plăteşte pe cel care izbuteşte să ţină cercul de gimnastică pe talie. Prezentatorul n-a sărăcit în urma Olimpiadei de la Costineşti.
Pe de altă parte, aici nu te condamnă nimeni dacă ai mâncat porc aseară în cantonamentul la terasă sau te-ai „dopat“ cu un Nurofen. Aşa că fiecare s-a descurcat cum a putut mai bine; a dat din coate, a pus piedică, a căzut şi s-a ridicat, riscându-şi chiar viaţa când a venit vorba de panglică, de obicei încolăcită „ritmic“ în jurul gâtului. De unde şi observaţia cinică de pe margine a celor care nu au apreciat efortul artistic la adevărata valoare: „Poate se spânzură cu ea!“.
"Concurs de viteză în papuci, alergare cu frigider, triplu salt la groapa cu noroi sunt doar câteva dintre cele 23 de probe neobişnuite ale concursului.", Organizator Olimpiada Oamenilor Obişnuiţi