Disputa se referă la acţiuni în valoare de un miliard de dolari la compania Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume.

Cazul a fost deschis contra lui Deripaska de către Michael Cherney, care spune că cei doi ar fi fost parteneri de afaceri, ceea ce Deripaska neagă că ar fi adevărat. Cherney susţine că Deripaska îi datorează 13,2% dintre acţiunile firmei Rusal, în valoare totală de peste 1 miliard de dolari.

Deripaska a devenit cunoscut în ţara sa după ce i-a găzduit şi s-a distrat la bordul iahtului său pe fostul ministru britanic de Finanţe Lordul Mandelson şi pe cancelarul George Osborne, în 2008.
Parteneri de afaceri din anii ’90

Cherney şi Deripaska s-au cunoscut în anii ’90, când au devenit parteneri de afaceri, apoi cei doi ar fi semnat la Londra, în 2001, un document şi ar fi avut şi un acord verbal referitor la proprietatea asupra acţiunilor companiei Rusal. Deripaska recunoaşte că i-a plătit 250 de milioane de dolari lui Cherney, dar spune că era vorba despre o altă afacere. El va încerca să dovedească faptul că a fost victima unui racket, cunoscut în Rusia cu numele de "krysha".
Procesul este de aşteptat să dureze luni întregi, urmând să fie audiaţi circa 70 de martori, iar Cherney, nativ ucrainean, va depune mărturie, printr-o legătură video de la domiciliul său din Israel.
Mai mulţi oiligarhi ruşi au avut procese la Londra, în ultimii ani, printre aceştia Boris Beresovski şi patronul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.