Ofertă de joburi cu 30% mai mare

Ofertă de joburi cu 30% mai mare

„Angajatori de top”, cel mai mare târg de carieră din România, care începe vinerea viitoare, aduce mai multe oferte decât în 2009, dar multe posturi nu sunt nou create, ci „de înlocuire”.

Săptămâna viitoare începe, la Sala Palatului din Bucureşti, cel mai mare eveniment de carieră din România, Angajatori de Top. Organizatorii, Catalyst Recruitment Solutions, companie specializată în recrutarea de tinere talente, spun că numărul ofertelor a crescut cu 30% faţă de ediţia din toamna trecută.

Dintre cele 1.600 de locuri scoase la concurs, cele mai multe sunt în domeniul IT, vânzări, juridic, bancar şi medical. Experţii în resurse umane susţin însă că, de fapt, creşterea numărului de posturi nu se datorează unor joburi nou create, ci unora de înlocuire. „Angajatorii profită puţin de criză şi îşi fac curat prin «ogradă», apoi încearcă să angajeze cei mai buni oameni. Ceea ce este foarte normal”, e explicaţia head-hunterului George Butunoiu.

Se caută tineri care ştiu germana, bulgara, maghiara

Ne puteți urmări și pe Google News

KPMG, Microsoft, IBM, Oracle, Adobe România, Clarity Systems, Thales, Route 66, HP, Accenture, BRD Groupe Societe Generale, BCR, Raiffeisen Bank, Genpact, Wipro Technologies, Nestle, JTI, Kraft Foods, Coca-Cola HBC, PepsiCo, Rompetrol, Dacia Groupe Renault, Renault Technologie Roumanie, Michelin sunt doar câteva din companiile care scot posturi la concurs.

„Pentru această ediţie a târgului a crescut atât numărul angajatorilor, cât şi numărul ofertelor de muncă. Se caută în special tineri cunoscători de limbi străine, mai ales germana”, spune Dragoş Gheban, business development manager al evenimentului. Multe dintre joburile disponibile sunt scoase la concurs de firmele de IT. „Continuăm să angajăm în special în zona de dezvoltare web. Avem cam 30-50 de poziţii deschise. Sper să găsim candidaţi competenţi, pasionaţi, cu potenţial”, afirmă oficialii Adobe Romania.

Compania Walter Services România are posturi disponibile în domeniul financiar, medical, IT şi limbi străine (germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană).„Vom derula până la sfârşitul anului un proces de recrutare ce are ca obiectiv creşterea numărului de angajaţi cu 30%. HP doreste să-şi extindă echipa prin atragerea de studenţi şi absolvenţi de studii superioare, precum şi tineri cu experienţa între doi şi patru ani care vorbesc cât mai multe limbi străine”, spun şi reprezentanţii HP Romania.

Coface (firmă de colectare creanţe) va deschide în Bucureşti, anul acesta, o platformă backoffice care are scopul de a oferi suport ţărilor din Europa Centrală şi de Est. „Pentru această platformă vom angaja cu precădere vorbitori de bulgară, slovacă, cehă şi maghiară”, spune Oana Ochiana, HR manager.

În total, firma scoate la concurs 50 de locuri de muncă. „Ne vom orienta către absolvenţi de studii economice sau juridice, care au cu noştinţe avansate în una dintre limbile străine enumerate mai sus şi engleza la nivel cel puţin mediu. Posturile disponibile sunt de ofiţeri colectare creanţe, analişti financiari, jurişti, avocaţi”, adaugă Oana Ochiana.

Joburi cu mai multe responsabilităţi

Majoritatea posturile disponibile nu sunt nou create, susţin experţii.

„A existat o creştere timidă, la începutul acestui an, a numărului ofertelor de muncă, iar de la începutul lui martie se simte mult mai bine. Sunt şi locuri nou create, dar foarte multe sunt de înlocuire. Din cele nou create multe sunt pentru export - firme care s-au gândit să se orienteze mai mult către piaţa din afară. În locurile unde nu sunt resure mari, unele joburi s-au unit şi se caută persoane care ştiu să facă mai multe lucruri şi-şi doresc mai multe respon sa bi lităţi”, comentează Ana Ionescu, consultantul al HART Human Resource Consulting.

Cei care vor să participe la târg trebuie să se înscrie pe www. hipo.ro. Târgul va fi deschis vineri, 23 aprilie, între 10.00 şi 18.00, şi sâmbată, 24 aprilie, 10.00 şi 17.00. Intrarea e liberă.

UTIL

Cum vă pregătiţi pentru interviu

Iată câteva sugestii despre cum vă puteţi creşte şansele de angajare într-o companie.

  • Verificaţi pe www.HiPo.ro care sunt cele 70 de companii participante şi aflaţi cât mai multe despre cele care vă interesează.
  • Înregistraţi-vă CV-ul şi aplicaţi la joburile care vi se potrivesc.
  • „Pregătiţi-vă o scurtă prezentare. Angajatorii sunt interesaţi de motivaţia dumneavoastră de a obţine un job, de pregătirea academică, de domeniul de interes pentru dezvoltarea unei cariere şi de experienţa relevantă”, spune Oana Stroescu, responsabil PR al evenimentului.
  • Evitaţi să întrebaţi despre salariu. Oferta poate veni doar în urma unui interviu mai detaliat.
  • Îmbrăcaţi-vă îngrijit pentru a face impresie bună angajatorului.