România Liberă

Occidentalii colecționeaza Ceaușescu

Un album cu picturile Ceausestilor, scos de doi artisti occidentali la o editura germana de arta (Steidl), e de acum disponibil si in Romania.

Albumul "Ceau", aparut la Steidl in luna august a anului trecut, este rezultatul eforturilor curatorului italian Giovanni Carmine si, mai ales artistului elvetian Christoph Buchel, care a fotografiat, intre 2004 si 2005, tablourile din colectia MNAC infatisandu-i pe Nicolae si Elena Ceausescu. Christoph Buchel a luat contact cu aceste tablouri in 2004, cand, impreuna cu artistul italian Gianni Motti, a creat un proiect ("Under Destruction #2") la inaugurarea sediului MNAC din Palatul Parlamentului. O "versiune neautorizata" a cartii a fost prezentata in cadrul Pavilionului romanesc de la Bienala de la Venetia din 2007, inclusa in proiectul "Low budget monuments", curatat de Mihnea Mircan (cel care, de altfel, a curatat si "Under Destruction #2").

Libertatea

50 de copii români, umiliţi pe aeroporturi

După o zi de chin, în care au fost nevoiţi să stea 12 ore într-un aeroport londonez, fără apă sau mâncare, cei cincizeci de copii români au ajuns aseară acasă însoţiţi de profesorii lor. Nu-şi imaginau vreodată că vor avea parte de o astfel de experienţă. Şi totuşi, pentru 50 de elevi români, vacanţa la Londra s-a transformat într-un veritabil coşmar după ce compania aeriană low cost Wizz Air a anulat cursa care trebuia să-i aducă în ţară.

“Şi-au bătut joc de noi. Nu m-a întrebat nimeni nimic, dacă mi-e sete, dacă mi-e foame. La început ne-a fost frică, dar apoi am acceptat situaţia”, ne-a spus Sabina Suciu, de 11 ani. “Noroc că am putut să dormim puţin, că altfel cred că era mai rău”, a mai spus ea.

Adevărul

Contul-fantomă al lui Cristi Chivu

Campionatul intern de fotbal este umbrit de suspiciuni de „blaturi”. Nici la capitolul transferuri internaţionale de jucători nu stăm mai bine. În ambele cazuri, se vorbeşte de bani negri. Anchetele DNA demonstrează că noţiunea de fair-play poate fi „îngenuncheată“ cu un simplu telefon sau un cont deschis în te miri ce insule, unde nici destinatarul nu mai ştie câţi bani are.

Procurorii anticorupţie au trimis deja în instanţă 12 transferuri internaţionale de fotbalişti, în urma cărora impresari şi preşedinţi de cluburi şi-ar fi umflat conturile cu peste 10 milioane de euro.

Cotidianul

Imperiul din Teleorman pentru care Dragnea a abandonat Internele

Opt terenuri, şase case, acţiuni la o societate hotelieră, spaţii comerciale şi conturi bancare, plus un interes direct la Tel Drum, firma abonată la banii publici – motive ultrabănoase pentru ca Liviu Dragnea să nu regrete demisia.

Liviu Dragnea a părăsit Capitala la începutul săptămânii trecute şi a tă-iat-o spre drumeagurile de munte luând cu el în rucsac misterul demisiei din fruntea Internelor. Nu însă înainte să treacă pe la biroul său din Alexandria, luni seară, la doar câteva ore după anunţul demisiei. Deşi în ultima jumătate de an abia dacă a mai condus două şedinţe ale Consiliului Judeţean Teleorman, pe 2 februarie a mers la CJ, a schimbat câteva cuvinte cu şeful de cabinet, după care s-a făcut nevăzut. Motivele neoficiale ale plecării de la MAI, bănuite deja de presă, au legătură atât cu afacerile dubioase pe bani publici pe care le desfăşoară în judeţ încă de pe vremea când era prefect, cât şi cu faptul că Dragnea s-a temut că va pierde controlul imperiului său din Teleorman, întrucât pedeliştii n-au vrut în ruptul capului să facă blat la alegerile pentru şefia CJ.

Ziua

Tariceanu spre penal

Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor cere ridicarea imunitatii fostului premier daca se dovedeste ca statul a fost prejudiciat in contractul cu Sterling.

"Acuzele in cazul Sterling fiind extrem de grave, cu implicatii directe si asupra imaginii Romaniei, sunt esentiale concluziile corpului de control si ale noii conduceri ANRM in urma analizei anexelor secrete si a datelor exis­tente la Agentie. Daca se confirma din acte vreun prejudiciu adus statului roman, acest demers si ridicarea imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu sunt inevitabile", a declarat, pentru HotNews.ro, Iulian Iancu (PSD), presedintele Comisiei de Industrie a Camerei Deputatilor.

Gândul

Dezvoltarea urbană a Capitalei: inspecţii pe Google şi soluţii de import

Şefa Centrului de Dezvoltare Urbană se uită pe Google să vadă dacă se betonează în pădure. Primarul Oprescu s-a sfătuit sâmbătă cu specialişti români şi străini.

60 de specialişti din ţară şi străi­nătate, reuniţi în cadrul Comi­siei pentru Politici şi Stra­tegii de Dezvoltare Urbană, au propus soluţii pentru probleme­le importante ale Capitalei. Discu­ţiile, iniţiate de primarul Sorin Oprescu, s-au purtat sâmbătă, la Cercul Militar.

Gardianul

Scenariul «Kremlin»

Membru al comisiei de politica externa din Bundestag, Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al RDG si a contribuit la elaborarea tratatului de reunificare a Germaniei.

Meckel a fost saptamana trecuta la Chisinau si la Tiraspol si a intocmit un raport, intitulat “Moldova, desteapta-te!” (Care Moldova?) “Din partea Romaniei, indiscutabil, se aude o voce care nu e foarte prietenoasa fata de R. Moldova si care vorbeste despre reconstituirea Romaniei Mari. Romania este un stat membru al Uniunii Europene si in interiorul UE nu exista mariajuri fortate.