Observatorii români, printre primii în Osetia de Sud

Observatorii români, printre primii în Osetia de Sud

Drumuri imposibile de munte, explozibili nedetonaţi şi riscurile unor provocări sau ale unor incidente de-a lungul liniei de demarcaţie dintre Georgia şi Osetia de Sud sunt problemele observatorilor români care activează în misiunea UE (EUMM) de monitorizare a situaţiei din republica caucaziană, pe scena războiului dintre Georgia şi Rusia, din vară.

În două luni de la începerea activităţii, cei 20 de membri ai unităţii româneşti au avut peste 124 de misiuni şi au participat la prima intrare a monitorilor UE în Osetia de Sud, potrivit şefului unităţii, diplomatul Filon Morar. Aproape de epicentrul conflictului

Deşi tensiunile persistă în regiune, singurele metode de apărare ale observatorilor sunt maşinile blindate, vestele antiglonţ şi însemnele UE. „Este important că suntem parte a unei misiuni civile, neînarmate. (...) Fiind reprezentanţ ii unei organizaţii neutre, cu un mandat imparţial, reuşim să avem o comunicare bună cu ambele părţi, la punctele de trecere a liniei administrative, de exemplu“, explică Morar pentru „Evenimentul zilei“.

„Noi ne desfăşurăm activitatea în biroul regional Tbilisi, cu sediul la Mtskheta, fiind colegi cu monitori suedezi, britanici, irlandezi şi olandezi“, povesteşte Filon Morar, şeful misiunii româneşti formate din tineri din trei ministere (cel al Externelor, cel al Apărării şi cel al Internelor), care au mai activat în misiuni de menţinere a păcii în Bosnia, Irak, Kosovo sau Gaza.

„Toate misiunile în teren se fac cu echipe mixte, cu două ma- şini blindate: patru oameni de la noi, patru de la olandezi, de exemplu. La nivelul celor patru centre regionale, în fiecare zi ieşim în teren 15-20 de astfel de echipe care merg să vadă care este situaţ ia de securitate în sate, situaţia strămutaţilor interni“, explică oficialul român.

„Verificăm, de asemenea, cum se desfăşoară activitatea la punctele de trecere peste linia administrativă dintre Georgia şi cele două provincii separatiste (de exemplu, dacă libertatea de miş- care nu este restrânsă), observăm mişcările forţelor ruse şi georgiene. Toate observaţiile noastre pleacă seara către Bruxelles, din centrul de coordonare EUMM din Tbilisi“, precizează Morar. Un prânz cu osetinii

Unul dintre obstacolele misiunii EUMM în Georgia este refuzul ruşilor de a permite accesul constant al monitorilor în cele două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. „Trebuie să avem acces dincolo de linia administrativă de delimitare de facto pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Altminteri nu putem verifica ceea ce auzim din diferite surse, în special din partea persoanelor dizlocate“, subliniază Filon Morar.

„Până acum echipele EUMM nu au intrat în aceste teritorii decât foarte rar“, povesteşte Morar. Una dintre aceste puţine incursiuni a fost însă condusă de români. „Una dintre primele echipe EUMM care a avut acces în Osetia de Sud a fost condusă de români. Populaţia ne-a întâmpinat foarte bine. Am avut chiar şi un prânz ad-hoc cu sătenii în satul osetin Abrevi“, îşi aminteşte oficialul român.

Ne puteți urmări și pe Google News