Evenimentul Zilei > International > Obama despre Biden: „Nu subestimați capacitatea lui Joe de a f…te lucrurile”
Obama despre Biden: „Nu subestimați capacitatea lui Joe de a f…te lucrurile”

Obama despre Biden: „Nu subestimați capacitatea lui Joe de a f…te lucrurile”

Fostul președinte Barack Obama și-a manifestat public sprijinul față de candidatura lui Joe Biden la Casa Albă, însă, în particular, îl critică dur pe fostul său vicepreședinte.

Deși Biden se laudă adesea cu excelenta relație de prietenie pe care ar avea-o cu Obama, între cei doi ar exista „tensiuni persistente”, potrivit unui articol din publicația americană Politico.

Aceste tensiuni au ieșit la iveală cu ocazia alegerilor din 2016, când Obama a sprijinit cu entuziasm campania lui Hillary Clinton și, din nou, în 2020, când Obama a refuzat să își manifeste sprijinul pentru vreunul dintre candidații Democrați participanți la alegerile primare.

Un strateg Democrat, care a stat de vorbă cu reporterii de la Politico, afirmă că Obama a respins în discuțiile sale particulare calitățile electorale ale lui Biden.

„Nu subestimați capacitatea lui Joe de a f…te lucrurile” („to fuck things up”), ar fi spus Obama, citat de strateg.

Anul trecut, Obama ar fi declarat unuia dintre candidații din 2020 că lui Biden îi lipsește în totalitate capacitatea de a se conecta cu electoratul Democrat.

„Știi cine nu are deloc această capacitate? Joe Biden”, ar fi zis Obama, potrivit Politico, o publicație altiminteri cu simpatii fățișe pentru Democrați.

Consilierii lui Biden au remarcat și ei diferențele dintre susținerea pe care Obama i-a acordat-o lui Hillary și cea pe care i-o dă șefului lor, considerând-o o dovadă a lipsei de încredere a fostului președinte în capacitatea lui Biden de a câștiga campania electorală.

Politico scrie:

„Biden și asistenții săi acționează deseori ca și cum ar avea ceva de dovedit echipei Obama care se îndoia de ei. Unii aliați ai lui Biden au remarcat că susținerea lui Obama pentru Biden, când a sosit într-un târziu, nu avea efuziunea sprijinului pentru Clinton.

„«Nu cred că a existat vreodată cineva atât de calificat să ocupe acest post», a spus el despre Clinton în mesajul său video de sprijin din 2016.

„Patru ani mai târziu, în mesajul de sprijin pentru Biden, Obama a spus: «Cred că Joe are toate calitățile de care avem nevoie la un președinte, în acest moment… și știu că se va înconjura de oameni capabili».”

Potrivit lui Leon Panetta, consilier pentru apărare în administrația Obama, Biden a avut adeseori sentimentul că loialitatea sa față de Obama nu a fost răsplătită așa cum ar fi meritat.

„I-a fost fidel, cred, lui Obama, din toate punctele de vedere, când a fost vorba să-l apere și să stea umăr la umăr alături de el, chiar și atunci când, probabil, era în dezacord cu ceea ce făcea Obama”, a declarat Panetta pentru Politico. „Într-un fel, el a considerat deseori că această loialitate nu i-a fost răplătită.”

În ciuda relației dificile dintre fostul președinte și fostul vicepreședinte, Obama va fi capul de afiș al Convenției Naționale Democrate de săptămâna viitoare, în care Joe Biden va fi nominalizat oficial candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din 2020.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.