Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a stârnit miercuri indignarea principalelor organizaţii pentru apărarea libertăţilor civile după ce a revenit asupra deciziei de a aproba publicarea mai multor fotografii care prezintă abuzurile la care au fost supuşi diferiţi deţinuţi de către militari americani.
Îngrijorat că pozele ar putea inflama opinia publică antiamericană, preşedintele a cerut consilierilor să conteste verdictul prin care Pentagonul era somat să dea publicităţii aceste fotografii făcute în centre de detenţie din Irak şi Afganistan.
Decizia liderului american vine în sprijinul celor care îl acuză că nu îşi respectă în totalitate promisiunea de a renunţa la metodele aplicate de predecesorul său la Casa Albă, scrie France Presse. „Cred că publicarea acestor fotografii nu ne va ajuta cu nimic să înţelegem ce au făcut un număr redus de indivizi în trecut”, a explicat Obama. „Consider că, în realitate, consecinţa cea mai directă a publicării fotografiilor va fi intensificarea sentimentelor antiamericane şi expunerea militarilor noştri la un pericol şi mai mare”, a adăugat el.
Preşedintele a reiterat că toţi militarii care apar în pozele respective au fost sancţionaţi. Sesizată în anul 2004 de către asociaţia ACLU, justiţia americană a cerut Departamentului Apărării să publice 44 din cele câteva sute de fotografii până pe 28 mai. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a explicat jurnaliştilor că preşedintele nu a cedat presiunii generalilor americane, aşa cum se speculează, ci pur şi simplu, după o perioadă de reflecţie, a ajuns la concluzia că administraţia nu a luat iniţial decizia cea mai corectă. Suspecţi cu statut incert Cotidianul „Wall Street Journal” a scris în ediţia de ieri că administraţia Obama ia în considerare încarcerarea unor suspecţi de terorism pe teritoriul american pe perioadă nedeterminată şi fără proces, după închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo. Propunerea, discutată cu membri ai Congresului, reprezintă o dovadă în plus că Barack Obama nu a trasat încă o strategie clară de combatere a terorismului, oscilând între pro - bleme de securitate şi încercarea de a schimba practicile precedentei administraţii, comentează pu - blicaţia. Potrivit planurilor actualei administraţii, suspecţii ar fi reţinuţi sub autoritatea unor tribunale speciale pentru securitate naţională.