Una dintre cele mai strălucite minţi ale vremurilor noastre, astrofizicianul american Stephen Hawking, a fost întrebat pentru un serial Discovery despre o problemă devenită deja clasică: există extratereştri?

Răspunsul lui a mers mai departe de „Da” sau „Nu”: este „perfect raţional” să credem că există viaţă inteligentă dincolo de Terra, dar e mai bine ca extratereştrii să nu găsească drumul spre planeta noastră. Potrivit lui Hawking, aceştia nu ar face decât să extragă resursele noastre şi să ple ce mai departe. „Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi oarecum asemănător celui obţinut în urma descoperirii Americii de către Columb. Şi acesta nu a fost prea bun pentru nativii americani”, a spus Hawking.

Uşor surprinşi de afirmaţiile astrofizicianului, împătimiţii fenomenului SF autohtoni au preluat ideea dezbaterii lansate de american.

„E loc şi de un pistol pe astronavă”

Generaţia care a copilărit în anii ’90 separă cu greu SF-ul de vocea lui Alexandru Mironov, care prezenta teorii şi cărţi înaintea fiecărui episod din „Star Trek”.

Ca mulţi alţi oameni din domeniu, Mironov a fost surprins de afirmaţia lui Hawking: „Un om de ştiinţă de talia lui trebuie să aprecieze că, atunci când ai posibilitatea de a ieşi de pe propria planetă, ai loc şi de un pistol în astronavă”. În opinia acestuia, nu trebuie să ignorăm că o astfel de declaraţie reprezintă o recunoaştere „la nivel înalt” a faptului că viaţa raţională va fi mai des întâlnită decât credem.

„Într-un secol sau două, capacitatea de a transforma materia în universul genomic în care trăim va face ca raţiunile să fie suficient de coapte pentru a stabili un contact între ele”, explică Mironov.

„Universul «s-a copt la minte»”

E vorba despre surprizele pe care le poate furniza evoluţia materiei: dacă totul în univers s-a născut în acelaşi timp, e posibil ca două sau mai multe civilizaţii să fi ajuns într-un stadiu apropiat.

„Într-o carte intitulată «Enigmatic, Pământul», am o teorie care spune aşa: materia a evoluat, Universul s-a născut acum 13,7 miliarde de ani, a apărut hidrogenul, s-au format planetele, stelele… Îmbătrânind, Universul îşi finisează materia şi ajunge la viaţă. Şi de la viaţă, la viaţă raţională. Universul «s-a copt la minte», şi odată cu asta a apărut şi posibilitatea de a se naşte noi planete aşezate la distanţe rezonabile de Soarele lor, şi pe acele planete să poată încolţi viaţa”, mai spune scriitorul.

Despre întâlniri „la nivel înalt” e greu să vorbim în momentul de faţă, cel puţin la nivelul fizicii actuale: distanţele faţă de planetele care ar putea susţine forme de viaţă se calculează în ani lumină. E bine totuşi să fim optimişti.

CTP: ei trebuie să se teamă de noi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, refugiat în literatura SF încă din vremea studenţiei, îl contrazice întrucâtva pe Hawking: până să vorbim despre teama pământenilor de o eventuală invazie extraterestră, ar trebui ca „vizitatorii” să-şi evalueze bine posibilităţile de supra vieţuire pe o planetă dominată de grobianism.

„Nu ştiu cum ar trebui să-i privim noi, dar ei ar trebui să se teamă de nişte fiinţe lipsite de civilizaţie. Mai ales dacă ocupă vreun loc de parcare”, arată CTP. În plus, mesajele eliberate de pământeni în spaţiu sunt înşelătoare: „Sunt mărturii mincinoase despre noi. Semnalele nu sunt menite să ajungă la vreo civilizaţie extraterestră. Transmit ceea ce dorim să vedem în noi, faptul că suntem buni şi civilizaţi”, conchide jurnalistul.

TEORII ŞI APARIŢII CIUDATE

Despre „false invazii”, cu specialistul local în OZN-uri

În România există oameni care-şi dedică o bună parte din timp studierii fenomenului OZN (obiect zburător neidentificat). În cercul destul de strâmt al UFO-logilor locali se expun pe site-urile „de profil” teorii şi experienţe neobişnuite petrecute prin lanuri de porumb ori prin păduri. Printre cele mai cunoscute „cazuri neobişnuite”, îndelung dezbătute ar fi aşa-zisele apariţii misterioase din pădurea Baciu, de lângă Cluj-Napoca.

În dubla sa calitate de UFO-log pasionat şi de reprezentant al organizaţiei Romanian UFOnetwork (RUFOn), Paul Dorneanu trebuie să recunoască însă: „În pădurea Baciu, elementul OZN şi extraterestru lipseşte cu desăvârşire”. El spune că a investigat, încă de acum zece ani, sesizările legate de apariţii OZN şi mai toate sau dovedit a fi fenomene optice ori meteo sau baloane de la nunţi.

„O afirmaţie lipsită de scrupule”

Ca împătimit al fenomenului OZN, aflat mereu în căutare de posibile dovezi ale vieţii extraterestre, Dorneanu a simţit declaraţia celebrului astrofizician Stephen Hawking drept „surprinzătoare”.

UFO-logul crede că astrofizicianul ar fi fost „plătit” să afirme că ar fi posibil ca extratereştrii să nu ne dorească binele. „Orice om de ştiinţă ar trebui să realizeze că o civilizaţie care are tehnologie să ajungă pe Pământ de la ani lumină distanţă nu ar folosi forţa pentru a obţine ceea ce ar avea nevoie pentru propria existenţă. Mă întreb de ce resurse ar avea nevoie ei de pe Pământ?”, susţine Paul Dorneanu.

„Inamici invizibili”

Convins că într-o zi vom intra în contact cu viaţa extraterestră, UFO-logul crede că sunt oameni care se vor folosi de această întâlnire. De fapt, din câte spune, există şi acum persoane care au interes să sperie planeta.

Dorneanu crede că, de undeva, se lucrează la „crearea de inamici invizibili”. Câteva exemple: „Terorism, încălzirea globală şi/sau dioxidul de carbon, gripa, meteoriţii. O să spuneţi, «da, dar mai greu de simulat o invazie extraterestră». Avem tehnologii capabile de a crea holograme, mult mai avansate faţă de cele pe care le utilizăm azi… Cred că se pregăteşte decorul pentru o astfel de înscenare. Îmi doresc să mă înşel şi m-aş bucura să greşesc”, spune acesta, adăugând că pământenii au fost dintotdeauna pregătiţi pentru un contact real cu fiinţe extraterestre.