Astfel, în baza unei contribuţii în timpul activităţii, lucrătorii vor putea beneficia, la final de carieră, şi de un adaos la pensia de bază.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Muncă, deputatul social-democrat, Adrian Solomon, această lege ar putea rezolva situaţia pensiilor speciale:
„O serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator și le asumă, printr-un contract implicit sau explicit”.

La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler consideră oportună introducerea pensiilor ocupaționale.  El a insistat, însă că pensiile speciale trebuie eliminate.

În sistemul pensiilor din România nu mai trebuie să existe nici o pensie fără contributivitate. Dacă într-adevăr aceasta este și opțiunea dumneavoastră, indiferent de părerea Guvernului, care poate să vină şi aici, deisgur, într-o săptămână şi indiferent de impactul bugetar care evident, va fi unul pozitiv în sensul scăderii cheltuielilor să adoptăm abrogarea pensiilor speciale săptămâna viitoare, inclusiv cu voturile PSD”, a declarat Cristian Seidler.

Amintim că ieri, deputații din Comisia pentru muncă au început dezbaterile asupra a două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale inițiate de PNL, respectiv USR. Comisia a amânat însă, întocmirea unui raport pentru a aștepta punctul de vedere al Guvernului, transmite Radio România Actualități.