O tehnologie nouă protejează de virusul hepatitei C
- Cristina Lica
- 28 februarie 2011, 10:02
Virusul hepatitei C, care e responsabil de milioane de îmbolnăviri în întreaga lume anual, ar putea fi prevenit printr-un vaccin.
Trei la sută dintre oamenii planetei sunt infectaţi în acest moment cu hepatita C. Virusul se ascunde în ficat, poate cauza ciroză şi cancer şi este cea mai frecventă cauză pentru care e nevoie de transplant de ficat în multe ţări. Pentru că virusul suferă mutaţii, nu există un vaccin care să protejeze de hepatita C, însă cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga sunt primii care au reuşit să pună la punct un vaccin care oferă mari speranţe în lumea medicală. Vaccinurile tradiţionale funcţionează arătând sistemului imunitar o imagine identică cu cea a virusului pentru care se doreşte protecţia, însă noul vaccin merge pe alt principiu pentru a avea efect. Sistemul imunitar primeşte informaţii despre părţile stabile din virus Noua tehnologie funcţioneză prin stimularea şi accelerarea sistemului imunitar. Mecanismul de apărare al corpului uman este capabil să depisteze partea din virus care nu suferă mutaţii, cum ar fi moleculele de la suprafaţa virusului. "Virusurile precum cel al hepatitei C suferă mutaţii atât de rapid încât tehnologia clasică nu are şanse să ţină pasul cu ele. Însă moleculele din virus nu suferă mutaţii fiindcă supravieţuirea lui nu depinde de asta", explică profesorul asociat Pravsgaard Christensen, de la Universitatea din Copenhaga.
În fiecare an, circa patru milioane de oameni se infectează cu acest tip de virus iar sursa cea mai frecventă de infectare sunt acele nesterilizate. 15% dintre cazuri au transmitere sexuală iar circa 10% sunt cauzate de transfuzii cu sânge infectat.