O şansă pentru copilul care nu vede, nu aude, nu vorbeşte

O şansă pentru copilul care nu vede, nu aude, nu vorbeşte

Un băieţel de 5 ani, născut surd, orb şi mut, şi-ar putea reveni în trei ani, în urma unei operaţii complexe la care a fost supus ieri.

Un copil în vârstă de 5 ani care nu vede, nu aude şi nu vorbeşte a fost operat, ieri, la Clinica ORL din Cluj-Napoca. Medicii i-au făcut un implant cohlear în urechea internă, cu ajutorul căruia, pe viitor, copilul ar putea auzi. „Dacă va auzi, va putea învăţa să şi vorbească”, spune profesorul Marcel Cosgarea, cel care a efectuat operaţia. Intervenţia la care a fost supus Rareş a durat două ore, la capătul cărora profesorul Cosgarea a spus că operaţia a reuşit.

A fost o intervenţie com plicată deoarece chirurgul a trebuit să intre în cutia craniană a copilului şi să amplaseze implantul în urechea in ter nă, lângă nervul auditiv. „E vorba despre un aparat compus din două componente, una care recepţionează sunetul şi o alta care transformă sunetul în impuls nervos. Este ca un mini computer care în locuieşte urechea”, a spus profesorul Cosgarea. Implantul costă 22.000 de euro.

Implantul cohlear, unica soluţie Intervenţia a fost privită de familia Vlad ca una dintre puţinele speranţe pe care le mai puteau avea. „Avem speranţă ca măcar să vorbească, dacă, totuşi, cu ochii a rămas aşa”, spune mama băiatului, Genoveva Vlad. Medicii speră că, după operaţia de implant, în maximum trei ani copilul va învăţa să vorbească. „Lumea surzilor este o lume foarte grea. Eşti ca într-un mormânt şi într-o linişte groaznică”, a încercat medicul să descrie lumea acestor copii. În privinţa lui Rareş, doctorul este însă plin de speranţă că operaţia îl va ajuta să-şi revină aproape complet.

„Am rămas impresionant că şi-a simţit tatăl de la uşă. Având problemele pe care le are, şi-a dezvoltat bine alte simţuri, cum ar fi mirosul şi pipăitul”, a precizat profesorul Cosargea. „Acum are ciudă pe mine. Consideră că eu sunt cea care îl las la şcoală. Dacă îl simte pe taică-său, merge la el în braţe. Totul, după miros”, explică mama băiatului. Rareş s-a născut prematur şi a suferit o dezlipire de cornee

Rareş gângureşte mereu şi îşi caută mama cu mâinile. Dacă n-o găseşte, de vine agitat. S-a născut prematur, cauză din care a orbit. Genoveva Vlad po vesteşte că, din cauza oxigenului din incubator, fiul ei a suferit o dezlipire de corneee la ambii ochi. „L-am dus să-l operăm în Belgia, la şapte luni. Dar operaţia nu a reuşit şi nu ne putem da seama cât anume distinge lu mina”, spune femeia. Băiatul este la internat, la o grădiniţă specială pentru copiii cu probleme de vedere.

Nu e deloc rupt de lumea din jur. Comunică prin miros şi pipăit. „Are un program bine stabilit, iar dacă îl pun în pat şi îl învelesc ştie că trebuie să stea cuminte. Acasă cunoaşte toate camerele, ştie pe unde să meargă, întinde mânuţele şi merge peste tot, numai prin pipăit”, povesteşte mama copilului. A învăţat să mănânce singur

Rareş se joacă în felul lui, cu maşinuţele ori cu piesele de lego, pe care ştie să le îmbine cum trebuie. „Maşinuţelor, din curiozitate, le scoate roţile. Foarte mult ne-am axat pe jocuri de lego”, mai spune Genoveva Vlad. La şcoala de nevăzători, Rareş a fost învăţat să meargă, să se spele şi să stea la masă. A învăţat chiar să mănânce singur.

„Dacă îi e sete, întinde mâinile în formă de pahar, dacă vrea să meargă la toaletă, face anumite semne. Dacă vrea mâncare, îmi ia mâna şi o duce la gura lui”, mai spune mama copilului. „Dacă îi este sete întinde mâinile în formă de pahar, dacă vrea să meargă la toaletă, face anumite semne, iar dacă vrea mâncare, îmi ia mâna şi o duce la gura lui.” Genoveva Vlad, mama lui Rareş

Ne puteți urmări și pe Google News