Evenimentul Zilei > International > Franţa ia măsuri speciale de securitate, după publicarea caricaturilor cu Profetul Mohamed
Franţa ia măsuri speciale de securitate, după publicarea caricaturilor cu Profetul Mohamed

Franţa ia măsuri speciale de securitate, după publicarea caricaturilor cu Profetul Mohamed

În contextul protestelor violente după difuzarea filmului "Inocenţa musulmanilor", revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mahomed.

UPDATE:  Franţa şi-a întărit securitatea la ambasade, consulate, centre culturale şi şcoli internaţionale franceze în circa 20 de ţări, hotârând şi închiderea acestora  vineri, ca o măsură de precauţie, după ce revista satirică Charlie Hebdo a publicat caricaturi obscene cu Profetul Mohamed, relatează BBC.

Miniştri din guvernul de la Paris şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia creată, dar au apărat cu toţii libertatea presei. Au fost amplasaţi poliţişti în jurul clădirii ce adăposteşte sediul revistei din Paris. Revista a anunţat că site-ul său a fost atacat de hackeri şi nu putea fi accesat în această dimineaţă.

În ediţia printată au fost publicate caricaturi care îl ironizau pe Profetul Mohamed, iar islamismul interzice portretizarea fondatorului doctrinei sale.
Scandalul vine în contextul protestelor care au aprins lumea musulmană după difuzarea unui film controversat anti-islam pe internet, manifestaţii care au provocat moartea a 30 de persoane.
Nu a fost dată publicităţii lista ţărilor unde s-au luat măsuri suplimentare de securitate, dar ambasada Franţei din Jakarta a anunţat pe siteul săui că va fi închisă vineri, iar şcolile franceze din Tunisia sunt închise de miercuri după-amiaza până luni dimineaţa.

Liderii comunităţilor musulmane din Franţa au făcut apel la calm, având în vedere că în ţară trăieşte cea mai mare comunitate musulmană din UE, circa 10% din populaţie.
„Este o provocare scandaloasă, demnă de dispreţ, inutilă şi stupidă”, a spus  Dalil Boubakeur, rectorul Moscheei din Paris. „Nu suntem precum animalele lui Pavlov să reacţionăm la orice insultă”, a mai spus el.
Caricaturi provocatoare
"Caricaturile îi vor şoca pe cei care vor citi o publicaţie pe care nu o citesc niciodată", a declarat directorul publicaţiei, potrivit Mediafax.

El crede că aceste caricaturi nu ar trebui să fie mai provocatoare decât de obicei, întrebându-se retoric dacă şi libertatea presei este o provocare.

Anul trecut, după publicarea pe prima pagină a unei caricaturi cu profetul Mahomed, redacţia revistei a fost incendiată cu un cocktail Molotov.

Tot mai multe ţări sunt cuprinse de proteste anti-americane declanşate de difuzarea filmului "Inocenţa musulmanilor", considerat jignitor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: