O proteină e perfectă pentru îmbătrânirea sănătoasă și îmbunătățirea longevității

O proteină e perfectă pentru îmbătrânirea sănătoasă și îmbunătățirea longevitățiisursa: arhivă EVZ

În cadrul unui studiu internațional realizat de Inc-UAB, șoarecii cu niveluri mai ridicate de proteină Klotho trăiesc mai mult și au o sănătate fizică și cognitivă mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masă musculară și osoasă, ceea ce ne face mai fragili și mai predispuși să cădem și să fim răniți. Neurodegenerarea și pierderea conexiunilor cresc din punct de vedere cognitiv, la fel ca Alzheimer și Parkinson. Reducerea acestor efecte este o preocupare științifică majoră într-o societate îmbătrânită.

În Molecular Therapy, o echipă internațională condusă de profesorul Miguel Chillón, cercetător ICREA la INc-UAB, a constatat că creșterea nivelului de s-KL reduce îmbătrânirea la șoareci.

Ei au folosit vectori de terapie genică pentru a crește secreția de s-KL la șoarecii tineri. Medicamentul a îmbunătățit sănătatea musculară, osoasă și cognitivă la animale la 24 de luni sau la 70 de ani la om.

Proteina care face îmbătrânirea mai suportabilă

Din cauza potențialului său de tratament al bolilor neurodegenerative, am studiat cu proteina Klotho de ceva timp. „Am examinat mulți factori pentru a vedea dacă s-KL ar putea aduce beneficii îmbătrânirii sănătoase”, spune Chillón.

Șoarecii tratați cu s-KL au trăit cu 15-20% mai mult, au avut performanțe fizice mai bune, fibre musculare mai mari și mai puțină fibroză, indicând sănătatea musculară. Datorită unei mai bune conservări a trabeculelor, sănătatea oaselor s-a îmbunătățit, în special la femei, sugerând un efect preventiv împotriva osteoporozei.

În creier, s-KL a stimulat activitatea imună hipocampală și creșterea neuronilor, indicând avantaje cognitive.

Pentru ca celulele să producă proteina dorită, terapia cu vectori virali introduce în ele copii ale genei. La șoareci, acești vectori au fost administrați intravenos și direct în creier pentru a asigura producerea s-KL de către celulele cerebrale.

Alzheimer

Alzheimer. Sursa foto Arhiva EVZ

Introducerea vectorilor virali intravenos care pot ajunge la creier face mai ușoară administrarea în siguranță a acestui tratament la oameni. În loc să utilizăm vectori virali, am putea injecta proteina direct ca medicament, dar trebuie să descoperim un mecanism prin care să o ducem la organele țintă”, spune Joan Roig-Soriano, cercetător INc-UAB și primul autor al lucrării.

Alte trei brevete au fost depuse după ce grupul de cercetare a brevetat Klotho pentru tulburări cognitive. Brevetele Klotho acoperă tratarea deficiențelor osoase și musculare și crearea de remedii pentru longevitate.

„Dacă putem găsi o metodă de administrare viabilă, s-KL ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la construirea celei mai sănătoase societăți posibile”, spun cercetătorii.

sursa: medicalxpress.com