O nouă miniplanetă în sistemul solar

O nouă miniplanetă în sistemul solar

Familia planetelor pitice, cunoscute şi sub numele de plutoide, s-a îmbogăţit cu un nou membru din cadrul sistemului nostru solar, a anunţat sâmbătă Uniunea Astronomică Internaţională.

Este vorba despre o planetă pitică cunoscută până acum drept 2005 FY9, care orbitează în zona exterioară a sistemului nostru solar, dincolo de planeta Neptun. Odată cu noul statut, a primit şi un nou nume, acela de Makemake, după zeul polinezian al fertilităţii şi creator al umanităţii.

„Orbita ei nu este neobişnuită, dar dimensiunile sunt destul de mari, cât două treimi din Pluto“, a spus Mike Brown, de la Institutul american de tehnologie, cel care a descoperit şi denumit noua planetă pitică, în 2005.

Plutoidele sunt corpuri cereşti care orbitează în jurul Soarelui, fără a fi sateliţi, cu o masă suficient de mare pentru ca forţa gravitaţională să le confere o formă aproximativ sferică, dar care nu au reuşit să „cureţe“ zona în care orbitează de alte obiecte cereşti. Din această clasă mai făceau parte Eris şi Pluto, care a fost „retrogradată“ de astronomi de la statutul de planetă.

Ne puteți urmări și pe Google News