Evenimentul Zilei > Actualitate > O nouă arestare în dosarul fraudă la BAC 2010
O nouă arestare în dosarul fraudă la BAC 2010

O nouă arestare în dosarul fraudă la BAC 2010

Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Grupul Şcolar "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca, Ilie Cornoiu, a fost arestat preventiv, astăzi, de Tribunalul Cluj, pe 29 de zile, în cazul fraudării examenului de bacalauareat.

Potrivit DNA, acesta este acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi luare de mită, în cazul fraudării examenului de bacalureat, în care au fost descoperite zeci de lucrări de examen trase la xerox.
Ilie Cornoiu este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi consilier judeţean din partea PRM.
În acelaşi dosar, sunt cercetaţi în stare de arest directorul Grupului Şcolar "Alexandru Borza", Ioan Rus, directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau" Ioan Văidăhăzan şi directorul şcolii particulare "Didactica Nova", Dorel Avram. Ei şi Cornoiu sunt acuzaţi că au pus la cale un mecanism prin care lucrările a 42 de candidaţi, de la proba de limba română, au fost înlocuite cu altele xerocopiate, ce conţineau rezolvările corecte ale subiectelor.
Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost arestaţi, în 14 iulie, pentru trafic de influenţă, respectiv luare de mită, de Tribunalul Cluj. Ei au făcut recurs la măsura arestării preventive, care a fost respins de Curtea de Apel Cluj.
Dorel Avram este urmărit penal sub acuzaţia de trafic de influenţă. Procurorii susţin că, în cursul lunii iunie, acesta le-a promis la doi candidaţi că le va înlesni promovarea probelor scrise de la bacalaureat, pretinzând şi primind de la unul dintre ei suma de 900 de euro, iar de la celălalt o sumă de bani neprecizată.
La rândul său, Văidăhăzan, membru în Comisia de bacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" din Cluj-Napoca, ar fi pretins şi primit de la un candidat suma de 400 de euro pentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.