Într-o scrisoare datată joi, ofițerii de poliție din Hallandale Beach se plâng că sunt „echipați la nivel minim, neantrenați și adeseori împiedicați” în exercitarea atribuțiilor, a relatat canalul de televiziune Miami Fox.

Cei zece ofițeri – care părăsesc SWAT dar nu demisionează din poliție – scriu că sunt preocupați de faptul că oficialii municipalității „pune securitatea câinilor brigăzii mai presus de securitatea oamenilor”.

Scrisoarea și demisiile survin pe fondul creșterii presiunii asupra polițiștilor din întreaga Americă, după moartea lui George Floyd, un afro-american de 47 de ani, în timp ce era reținut de forțele de ordine din Minneapolis, pe 25 mai.

Moartea lui Floyd a readus în discuție acuzațiile de violență ale polițiștilor, în special față de americanii de culoare.

În același timp, protestatarii care au ocupat centrele marilor orașe, au cerut oprirea finanțării poliției sau chiar desființarea ei totală.

Municipalitatea din Minneapolis a luat deja o măsură apropiată, pe care au numit-o „dezmembrarea poliției”. Aceasta ar urma să fie reorganizată în perioada următoare – nu s-a dat un termen precis – iar finanțarea de la bugetul orașului să fie redusă drastic.

Fondurile astfel „economisite” urmează a fi redirecționate către proiecte de asistență socială pentru minoritățile de culoare din oraș.

La Hallandale Beach, ofițerii din SWAT care semnează scrisoarea adresată șefei poliției, Sonia Quinones, afirmă că nu se mai simt susținuți de conducerea orașului, nici de conducerea poliției.

De asemenea, membrii forței de elită scriu că au fost foarte nemulțumiți  când șefii poliției municipale au îngenuncheat, împreună cu manifestanții, în cadrul unui protest organizat lunea trecută.

„Câtă vreme aceste condiții și aceste sentimente nu sunt modificate și rezolvate”, scriu foștii membri ai brigăzii SWAT, „nu ne putem exercita atribuțiile în condiții de deplină securitate, eficacitate și cu bună credință, fără a ne expune pe noi și familiile noastre unui nivel crescut de risc.”

Managerul orașului, Greg Chavarria, a răspuns la scrisoarea ofițerilor SWAT printr-o declarație la televiziune, susținând că aceștia au acceptat să se întâlnească cu șeful lor direct luni, dar a ținut să afirme că părăsirea în bloc a brigăzii speciale nu reprezintă o vulnerabilitate pentru cetățeni.

Pe de altă parte, șaizeci de membri ai echipei de intervenții speciale din poliția orașului Buffalo, New York, au părăsit unitatea pe 5 iunie, rămânând de asemenea în cadrul poliției. Motivul demisiei a fost solidaritatea cu doi colegi de-ai lor, suspendați pe durată nelimitată, fără plată, acuzați că au împins un bărbat în vârstă, într-o operațiune de dispersare a unei manifestații, iar bătrânul s-a lovit la cap, având nevoie de spitalizare.