Evenimentul Zilei > Social > O adopţie fără ieşire: statul nu-i poate da mamei dezlegare
O adopţie fără ieşire: statul nu-i poate da mamei dezlegare

O adopţie fără ieşire: statul nu-i poate da mamei dezlegare

Autorităţile susţin că anularea adopţiei în cazul femeii din Deva, care a înfiat în 1999 o fetiţă fără a şti că are retard mintal, pare imposibilă din punct de vedere legal.

Odată parafată o adopţie, sunt şanse minime ca ea să mai fie desfăcută de mâna omului. Aceasta ar fi, pe scurt, reacţia autorităţilor în cazul mamei adoptive din Deva, prezentat de EVZ.

„Din punct de vedere legal, adopţia nu ar putea fi desfăcută, chiar dacă se dovedeşte, medical, că fetiţa adoptată în urmă cu zece ani avea retard mintal şi că medicii au păcălit-o pe mamă. Pe primul plan se pune interesul superior al copilului”, este de părere şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

Prezent la emisiunea „Evenimentele zilei”, de la B1 TV, oficialul a explicat că a nularea unei adopţii e permisă „doar în cazuri extreme” şi că, oricum, autorităţile nu susţin această variantă. Şi Theodora Bertzi, fost şef ORA, a declarat că „părintele adoptiv trebuie să-şi asume responsabilitatea creşterii copilului ca şi cum ar fi copilul lui biologic”.

Deocamdată, autorităţile hunedorene au dat asigurări că fata de 13 ani este într-un centru specializat, beneficiind de cazare, masă şi servicii de recuperare.

Povestea femeii din Deva, care a adoptat în urmă cu mai bine de zece ani o fetiţă dintr-un leagăn de copii fără a se cunoaşte handicapul sever al micuţei, a născut o întreagă dezbatere pe forumul evz.ro.

Mulţi dintre cei care au comentat articolul susţin că, în acest caz, interesul superior al copilului ar fi tocmai plasarea lui într-un centru specializat şi că statul ar trebui să-i ajute pe astfel de părinţi. Alţii au compătimit-o pe mamă, pentru drama prin care trece. Însă au fost şi voci care au mustrat-o dur pe femeia care a spus că vrea să renunţe la copil, pentru că nu îl mai poate îngriji.

Reacţie: „E un om, nu o marfă”

„Acesta este un caz tragic în care nimeni nu poate fi vinovat. Când aşa ceva se întâmplă trebuie să intervină organele statului şi să ia măsuri… Ar trebui să o reintegreze în sistem şi să îi dea pace femeii să îşi vadă de viaţa ei”, susţine un forumist.

Olga Khan, un alt cititor, susţine chiar că România ar trebui să aibă familii care să se ocupe doar de îngrijirea unor astfel de cazuri, cum sunt cele de asistenţi maternali din SUA.

„Oamenii nu sunt Dumnezei, mai şi obosesc”, adaugă un cititor. Ba mai mult, un alt părinte adoptiv arată un posibil pericol al păstrării fetei în familie: copilul biologic cu handicap de 13 ani i-a abuzat sexual fetiţa de 3 ani adoptată.

Însă, o parte dintre cei care au comentat pe evz.ro condamnă gestul femeii din Deva, pe care nu o pot înţelege. „Ce vrea să facă această femeie mi se pare cu totul imoral şi inuman”, crede madlene, completată de alt cititor: „Când ai adoptat copilul, o faci pe viaţă, e un om, nu o marfă pe care după ce o cumperi, o poţi returna pentru că nu o mai vrei”.

Mulţi consideră că legea nu ar trebui modificată pentru a le permite părinţilor anularea adopţiei. „Legea nu trebuie schimbată, este vorba de un suflet, nu ne putem juca”, spune un părinte adoptiv.

„Când devii părinte cu bună ştiinţă, trebuie să ai maturitatea necesară să fii alături de copilul tău până la capătul zilelor lui. Un copil nu e ceva pe care azi îl iei şi mâine îl arunci.“
MIHAELA, cititor evz.ro

„Eu cred că femeia aceasta trăieşte o dramă cumplită şi că nu are nimeni dreptul să arunce cu pietre în ea. Faptul că a avut grijă atâţia ani de fetiţă arată bune intenţii.“

EMA, cititor evz.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: