Evenimentul Zilei > International > NYTimes și-a luat și a dat țeapă cu Califatul
NYTimes și-a luat și a dat țeapă cu Califatul

NYTimes și-a luat și a dat țeapă cu Califatul

New York Times a dezvăluit că nu mai poate confirma poveștile spuse de Shehroze Chaudhry, figura centrală a podcastului său din 2018, „Califatul”. Prin urmare, ziarul a fost de acord să returneze Premiul Peabody pe care îl câștigase pentru serial. Partea jenantă este că principala sursă a producției cotidianului american era un mincinos.

Potrivit site-ului ZeroHedge, Shehroze Chaudhry, un canadian care a pretins că s-a radicalizat online și a plecat în Siria, înrolându-se în ISIS, unde ar fi devenit călău, a fost arestat de autoritățile canadiene în octombrie.

Și a fost acuzat de perpetuarea unei farse privind terorismul. El a fost cel care i-a furnizat reporterului de la NYT informații detaliate despre viața sa în ISIS, inclusiv faptul că a executat doi prizonieri. Așa a apărut podcastul ”Califat”. Reporterul de la NYT, Rukmini Callimachi, a căzut în capcană, luând de bune fiecare dintre poveștile țesute de Chaudhry, potrivit zerohedge.com.

Iar „Califatul” s-a dovedit a fi un mare succes, obținînd numeroase premii în ultimii doi ani. In tot acest timp, Callimachi a devenit și ea o vedetă.

Dar, zilele trecute a venit bomba. New York Times a anunțat nu mai susține nimic din ce se spune în „Califat”, iar Chaudhry „a fost un mincinos care a fabulat tot felul de povești jihadiste despre crimele pe care le-ar fi făcut în numele Statului Islamic în Siria, așa cum afirmă oficiali ai serviciilor de informații canadiene și americane”.

ZH notează însă că NYT s-a opus revizuirii poveștii lui Chaudhry până la arestarea sa, în toamnă, când oficialii canadieni l-au acuzat că a mințit.

O analiză internă condusă de editorul senior Dean Murphy a arătat că Callimachi și redactorii ei nu au făcut nimic pentru a verifica afirmațiile lui Chaudhry. Chiar dacă existau unele indicii privind minciunile turnate de acest, ele au fost ignorate de conducerea ziarului. ”Califat” se bucura de succes, iar popularitatea podcast-ului ar fi fost subminată de scoaterea la lumină a minciunii pe care s-a bazat.