Daca vreti si felul unu, si felul doi, si desert, asigurati-va ca aveti cu cine sa impartiti portiile.
Mesele in familie nu mai sunt la moda. Oamenilor le place sa manance in oras, fie din comoditate, fie pentru ca-si doresc sa socializeze, fie pentru ca se plictisesc. In acest ritm, multora le este greu sa aiba un stil de viata sanatos, cel putin atunci cand vine vorba despre nutritie.
Totusi, sunt cateva trucuri care pot sa tina in frau pofta de mancare sau tentatia de a goli tot din farfurie. Cel mai important este sa nu comandati mai mult decat puteti manca si sa va faceti dinainte o idee despre marimea portiilor pe care le veti comanda. Indiferent de ce urmeaza, nu aveti niciun motiv sa va indopati, nici macar o nota de plata stufoasa.
Regula 1: Nu mergeti la masa flamanzi! Gustarile sunt esentiale atunci cand doriti sa nu va ingrasati. Le puteti manca si inainte de a iesi la restaurant. Este important sa nu mergeti la masa pe stomacul gol, mai ales ca meniul va fi unul bogat in calorii. O salata de legume crude va poate diminua pofta de mancare si va poate ajuta sa mancati mai putin la restaurant.
Regula 2: Comandati echilibrat! In loc sa comandati si aperitiv, si felul unu, si felul doi, optati numai pentru doua dintre acestea. Puteti cere, de exemplu, un aperitiv, si stabiliti sa impartiti felul doi cu partenerul de masa.
Atunci cand nu gasiti persoane dornice sa imparta o portie de mancare, nu ezitati sa cereti un ambalaj pentru ceea ce va ramane in farfurie.
Regula 3: Supele si ciorbele, de preferat fripturilor de porc. Daca va hotarati sa alegeti intre felul unu si felul doi, este bine sa stiti ca ciorbele si supele ingrasa mai putin decat fripturile de porc si mancarurile preparate cu sosuri si carne tocata. „Este de preferat ciorba de vacuta si nu cea de porc. De asemenea, atentie la ciorba de burta: contine smantana si are multe calorii”, spune medicul nutritionist Alina Jiletcovici de la Cabinetul Mosilor.
La felul doi, este mai bine sa comandati peste ori fructe de mare, iar in locul snitelelor si al fripturii de porc, cereti mai degraba preparate din carne de pui. Daca doriti la felul doi garnitura, nu alegeti cartofi prajiti. „Sunt de preferat legumele fierte”, aminteste medicul nutritionist Alina Jiletcovici.
Regula 3: Renuntati la cosul de paine! Un cos de paine de la restaurant contine cam zece chifle. De obicei, el este adus la masa inaintea portiilor de mancare.
Cu greu veti rezista sa nu le mancati pe toate si, chiar impartindu-le cu ceilalti, cantitatea de paine pe care o veti consuma va fi mare. Cum cosul va fi gol, exista riscul sa mai comandati si alte felii de paine, cand mancarea va sosi pe masa. In locul unui cos de paine, cereti mai bine salate care se prepara usor. „Salatele nu trebuie sa lipseasca de pe masa”, considera medicul nutritionist Alina Jiletcovici.
Regula 4: Nu cereti desertul din prima! Este bine sa comandati desertul abia la sfarsti si numai daca simtiti ca va mai permite stomacul. Nu mancati dulce doar din obisnuinta, iar daca nu va mai puteti tine „pofta de zahar” in frau, asigurati-va ca aveti cu cine imparti desertul. Salatele de fructe si inghetata sunt de preferat prajiturilor cu crema.
Regula 5: Nu beti alcool pe stomacul gol! Bauturile alcoolice cresc apetitul. Este suficient sa beti un paharel mic de tarie si veti avea dupa aceea o foame de lup. Alegeti mai degraba apa plata ori bauturi dietetice.
Vinul mai bine il beti la sfarsit. „Alcoolul are multe calorii. Nu va recomand mai mult de o suta de mililitri de tarie”, spune medicul nutritionist Alina Jiletcovici.