"Nu va ajunge ca l-au omorat pe Haldan?"

"Nu va ajunge ca l-au omorat pe Haldan?"

La INMS, fotbalistilor dinamovisti le-au fost rascolite amintirile.

Campionii de la Dinamo au efectuat ieri vizita medicala la Institutul National de Medicina Sportiva din Bucuresti. Prezenta fotbalistilor la institut a aprins scanteia scandalului de proportii care mocneste de cativa ani in interiorul respectivei institutii de stat.

INMS este singurul centru din Romania unde sportivii beneficiaza de teste medicale obligatorii in vederea obtinerii vizei de participare la competitiile interne si internationale.

Scandalul de la etajul unu

Ne puteți urmări și pe Google News

In timp ce jucatorii treceau pragul cabinetelor, dintr-un birou aflat la etajul unu a iesit nervoasa o doctorita. „Nu va ajunge ca l-au omorat pe Haldan?”, a inceput sa tipe respectiva persoana, de fata cu fotbalistii de la Dinamo si cu trimitere la ceilalti medici, colegi de-ai sai, de la INMS!

Cei prezenti, jucatori si medicul echipei - Liviu Batineanu, au privit stupefiati scena pusa la cale de femeie. Doctorita Adriana Maria Marinescu, persoana care a facut scandal, este nemultumita de faptul ca fotbalistii echipelor din Liga I nu se lasa consultati la cabinetul de Cardiologie pe care il conduce ea, fiind indrumati spre alt cabinet cu profil asemanator de la INMS.

La acest din urma cabinet nu exista medici cardiologi, ci doar doctori de Medicina Sportiva cu specialitatea Cardiologie. Ieri, Marinescu le-a transmis dinamovistilor un mesaj sumbru: „Cazul Haldan s-ar putea repeta!” Conducerea INMS spune ca face totul cum scrie la carte, institutul fiind subordonat Ministerului Sanatatii.

„N-a fost consultat la inima de profesionisti”

Adriana Marinescu, medic cardiolog la INMS, lanseaza o acuzatie grava, sustinand ca, la institut, examenele cardiologice sunt superficiale! Doctorita este de parere ca lipsa de profesionalism domina activitatea celor care consulta si dau avize de sanatate pentru marii performeri ai Romaniei.

„Catalin Haldan n-a fost consultat niciodata la inima de profesionisti! Pe ce ma bazez? Pe faptul ca eu sunt singurul medic cardiolog de la INMS, iar inaintea mea n-a existat vreo persoana cu aceasta specialitate”, ne-a declarat Marinescu. Doctorita da astfel de inteles ca Haldan n-ar fi murit, daca ar fi fost consultat de un specialist in cardiologie!

„Nu putea fi salvat”

Marinescu se afla in conflict cu propria institutie. Adriana Marinescu si-a inceput razboiul personal cu „sistemul” in urma cu patru ani, cand a castigat prin concurs postul de medic cardiolog la INMS. De-atunci, au avut loc mai multe „meciuri” intre doctorita si conducerea institutiei, lupta ducandu-se inclusiv in instantele civile.

Cabinetul Adrianei Marinescu se afla la etajul intai, in imediata vecinatate a biroului ocupat de Razvan Busneag, seful INMS. Vorbele aruncate ieri de Adriana Marinescu o vizeaza pe Mariana Georgescu, doctor de Medicina Sportiva care isi pune parafa pe fisele sportivilor.

„Nu este adevarat ce spune doamna Marinescu. Nu suntem medici competenti? La fiecare disfunctionalitate pe care o sesizam, ii trimitem pe sportivi pentru investigatii suplimentare la Spitalul Fundeni, unde se fac controale cardiologice amanuntite. Catalin Haldan nu putea fi salvat. M-as bucura ca scandalul sa declanseze la INMS un control din partea Ministerului Sanatatii”, a replicat Georgescu.

S-au descoperit modificari cardiace

Catalin Haldan, fost jucator la Dinamo, a decedat pe 5 octombrie 2000 pe terenul de joc, in timpul unui meci amical. Ioan Dragan sustinea in 2001 ca decesul ar fi putut surveni in urma unui stop cardiac. Investigatiile microscopice din cadrul autopsiei au scos la iveala modificari cardiace, hepatice si renale cronice.

POZITIE

Dinamo o reclama pe doctorita Adriana Marinescu la Ministerul Sanatatii Oficialii echipei Dinamo n-au stat ieri cu mainile-n san, reactionand instantaneu. Simtindu-se lezati de afirmatiile doctoritei, „cainii rosii”, prin vocea mediculul Liviu Batineanu, au anuntat ca vor trimite o adresa catre INMS si catre Ministerul Sanatatii, pentru a reclama comportamentul Adrianei Marinescu.

„Nu este normal ca doamna Marinescu sa vorbeasca astfel fata de jucatori. In raport voi scrie si ca a venit la munca la ora 8.30. Jucatorii de la Dinamo se aflau la INMS de la 7.45. Cum era sa mearga la dansa pentru a fi consultati, din moment ce nu se afla la munca la ora respectiva? Fotbalistii au fost consultati de doctorita Georgescu, si nu de doamna Marinescu”, ne-a declarat Liviu Batineanu.

REACTIA FAMILIEI HALDAN

„Am obosit sa ma bat pentru dreptate!”

Cristi Haldan nu crede in teoria Adrianei Marinescu si nu considera ca o eventuala redeschidere a cazului, bazata pe marturia doctoritei, ar aduce o lamurire a situatiei in care s-a produs decesul fratelui sau, astfel incat posibilii vinovati sa plateasca.

„Nimeni nu schimba cu nimic situatia. Fratele meu a fost consultat la clinica Medsana cu patru zile inainte sa se intample nenorocirea. Daca nu s-a descoperit nimic in neregula la controlul acela, mi-e greu sa cred ca altcineva de la INMS ar fi putut s-o faca, tinand cont de aparatura de-acolo”, ne-a declarat fratele „Unicului Capitan”.

Cristi Haldan continua pe acelasi ton pesimist: „Am vazut eu cum se platesc greselile in Romania. Am obosit sa ma bat pentru dreptate!”. Profesorul Ioan Dragan, fostul sef de la INMS, este de alta parere: „Din nefericire, se putea face mai mult pentru Haldan. Putea fi salvat! Cand va citi acuzatiile, lumea ii va da dreptate doamnei Marinescu, desi n-are, fiindca medicina a ramas de multe ori datoare fata de oameni”.