Timpul trece mai greu o dată cu apropierea de centrul Pământului, se arată în noile date ale specialiştilor.

Potrivit calculelor lui Newton forța gravitațională scade când te apropii de ce centrul Pământului. Se atinge starea de imponderabilitatea, iar forțele gravitaționale sunt dispuse în mod egal. Astfel, se anulează reciproc și se ajunge la lipsa totală a gravitației. Dar cum afectează acest fapt timpul? Se împiedică trecerea timpului?

Cum este posibil?

Ei bine, totul se reduce la efectele gravitației pe planeta noastră, așa cum prevede teoria lui Einstein. Mergând pe calculele făcute de el, se pare că trecerea timpului este încetinită de puterea unui câmp gravitațional. Teoria relativității spune că un câmp gravitațional poate încetini trecerea timpului. Astfel că intensitatea crescută a unui câmp gravitațional determină o evoluție invers proporțională a timpului.

Ce este „spațiu-timp”

Potrivit Wikipedia „În teoria relativității, simultaneitatea, duratele și ordinea cronologică a evenimentelor depind de observator. Transformările Lorentz stabilesc (în teoria relativității restrânse) relația dintre duratele fenomenelor așa cum sunt percepute de observatori diferiți, în funcție de viteza cu care se deplasează aceștia față de fenomenele studiate.

Ca urmare, timpul nu mai există independent de observator. În schimb, se poate construi un model matematic de spațiu cvadridimensional, numit „spațiu-timp”, astfel că fiecărui eveniment i se poate asocia un punct din spațiu-timp. Pentru un observator dat, fiecare punct din spațiu-timp este văzut ca un punct având o anumită poziție în spațiu față de sistemul de referință al observatorului și un anumit moment în timpul observatorului. În teoria relativității restrânse, spațiu-timpul este modelat ca spațiu Minkowski”.

Trecerea timpului este mult mai lentă în interiorul pământului.

Diferența este semnificativă. Estimarea vârstei planetei pe care o locuim, este de 4,5 miliarde de ani, dar centrul este mai tânăr. Astfel, centrul Pământului este mai tânăr, având o vârstă mai mică cu 2,5 ani față de crusta acestuia.

Care este legătura exactă dintre gravitația 0 și trecerea mai lentă a timpului?

Acesta are legătură cu ceea ce se numește „potențialul gravitațional” sau „puțul gravitațional”. Acesta se referă la cantitatea de energie necesară mutării unui obiect din centrul Pământului undeva în afara câmpului gravitațional al acestuia. Centrul Pământului reprezintă cel mai adânc punct al puțului gravitațional. Diferența de trecerii timpului din diferitele puncte gravitaționale determină o măsurare diferită a ceasurilor sateliților, potrivit celor relatate de substantial.

Poziția noastră într-un câmp gravitațional  reglementează ritmul în care trece timpul pentru noi, iar în cei 4.5 miliarde de ani de la formarea Pământului prima dată, timpul se mișcă mai încet în miez decât la suprafață.

Este ceva ce fizicianul  Richard Feynman a prezis în anii ’60, afirmând, într-o serie de prelegeri, că curbura spațiu-timp ar trebui, în teorie, să stabilească un decalaj de vârstă între centrul Pământului și suprafața lui.