Nu aveţi poftă de sex? Analizele medicale vă arată de ce
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 18 februarie 2012, 17:30
Scăderea nivelului de testosteron diminuează mult apetitul sexual al bărbaţilor. Vestea bună este că puteţi afla cum staţi cu nivelul hormonului masculin printr-un simplu test de sânge.
Principalul "combustibil" al performanţelor sexuale masculine este testosteronul, hormon responsabil atât de trăsăturile specifice bărbaţilor (musculatură, voce groasă, pilozitate), cât şi de libido. Pastilele pentru depresie scad pofta
Este normal ca apetitul sexual să scadă după 20 de ani, însă variază de la bărbat la bărbat. Principalul factor ce regleză cheful de sex (în 90% din cazuri) este testosteronul, care începe să fie secretat în adolescenţă şi care poate fi afectat de mai mulţi factori de-a lungul vieţii, printre care lipsa somnului, stresul, depresia sau anumite medicamente.
"Medicamentele pentru schizofrenie şi depresie cresc nivelul de prolactină, care blochează acţiunea testosteronului." Hormonul în sine este secretat în cantităţi normale, însă acţiunea lui este inhibată", explică Dan Pereţianu, medic endocrinolog sexolog la Clinica Medicală Povernei din Bucureşti.
Obezitatea şi circulaţia proastă a sângelui provoacă disfuncţie erectilă
Nivelul de testosteron nu este singura cauză a disfuncţiilor sexuale, ci şi proasta circulaţie a sângelui, prin incapacitatea arterelor de a se dilata. "Ateroscleroza face ca vasele de sânge să nu se dilate la momentul dorit. Astfel, apar disfuncţiile erectile. Diabetul, tulburările vasculare, obezitatea, dar şi nivelul ridicat de colesterol sunt alte boli care afectează erecţia", adaugă medicul. 40-50 de lei costă analiza care măsoară nivelul testosteronului. Testul se face, în general, dimineaţa, fără să fie nevoie să vă abţineţi de la mâncare
REŢETĂ
Problemele se pot trata cu medicamente
Două analize pot stabili cauza problemelor în pat: una care arată gradul de vascularizare peniană (se face o injecţie intrapeniană) şi un set de analize hormonale, care stabilesc concentraţia de hormoni din sânge. Medicul poate recomanda mai multe tipuri de investigaţii, în funcţie de complexitatea fiecărui caz.
"Eu recomand şase analize: pentru testosteron, IGF1, prolactină, FSH, LH şi estradiol. Analiza nu necesită o pregătire prealabilă şi, în general se face dimineaţa, fără să fie nevoie să vă abţineţi de la mâncare", explică medicul Pereţianu. Analiza pentru testosteron (ca şi cea pentru IGF1) nu este decontată de Casa de Asigurări şi costă cam 40-50 de lei. Ultimele patru teste menţionate de medic sunt gratuite. În funcţie de rezultat, se stabileşte tratamentul hormonal.
"Dacă ai un nivel scăzut de testosteron se prescrie un tratament cu testosteron. Dacă ai un nivel mare de prolactină (hormon care inhibă acţiunea testosteronului), se prescrie un tratament antiprolactinic", explică endocrinologul. Citiţi şi:
- Ce exerciții fizice să faceți pentru o viață sexuală mai bună
- Pornografia crește riscul de disfuncții erectile la bărbați
- N-ai să crezi ce efecte poate avea lipsa de testosteron
- 10 sfaturi pentru o viață sexuală mai bună