Evenimentul Zilei > Actualitate > Noul Mac Mini, cel mai mic consum de energie
Noul Mac Mini, cel mai mic consum de energie

Noul Mac Mini, cel mai mic consum de energie

Mac Mini, computerul de la Apple, se laudă că are un consum de doar 10 W şi e cel mai eficient dintre desktopurile existente pe piaţă.

Noul desktop de la Apple, Mac Mini, care are dimensiunile unei cutii de bomboane şi cântăreşte 1,37 kg, este dotat cu un procesor de 2,4 GHz Core 2 Duo, placă video NVIDIA GeForce 320M GPU, 2GB RAM, Hard Disk de 320GB şi 4 porturi USB.

Prima impresie este că e mic, îl poţi cuprinde între palme şi e foarte silenţios, nu se aude nimic atunci când rulează. La capitolul design, Apple nu se dezminte. Carcasa, argintie, din aluminiu, croită dintr-o singură bucată de material e simplă şi atrăgătoare.

Pentru prima dată, port HDMI

Unitatea este ridicată la o înălţime de câţiva centimetri deasupra mesei pe un piedestal circular, iar accesul la sloturile de memorie este destul de facil. Înălţarea are un scop practic. Prin partea de jos se face aerisirea şi tot aici este montată şi antena Wi-Fi.

La internet se conectează repede, doar selectezi reţeaua, dacă e necesar introduci parola şi poţi naviga fără să mai faci alte configuraţii. Pentru prima dată la un Mac este inclus şi un port HDMI.

De asemenea, are şi un cititor pentru carduri SD, ieşire şi intrare audio cu mufă de tip mini jack. Procesorul – 2,4 Core 2 Duo este destul de rapid. Poţi rula rapid tot tipul de activităţi, de la editat texte, până la jocuri, programe de editat imagini, care necesită mai multe resurse. Computerul nu s-a încălzit nici după ce a fost puternic solicitat la jocuri şi editare video aproximativ 10 ore.

Cei de la Apple se mândresc şi cu faptul că desktopul lor este cel mai eficient din punct de vedere energetic, când este inactiv consumă mai puţin de 10 W.

Costă 3.800 de lei

Un dezavantaj pentru minicomputerul celor de la Apple ar putea fi preţul, în jur de 3.800 de lei. De asemenea, dând capacul la o parte nu ai acces decât la memoria RAM, pe care o poţi creşte totuşi până la 8 GB.

Alte componente, precum hard diskul sau procesorul nu pot fi schimbate de către utilizatori. Mouse-ul şi tastatura trebuie cumpărate separat. Dacă la mouse nu contează producătorul, tastatura trebuie să fie de la Apple şi costă în medie cam 300 de lei.

În cutie se mai găsesc un adaptor de la HDMI la DVI şi CD-urile cu sistemul de operare – Mac OS X Snow Leopard. Mac Mini nu are drive Blu-ray. Paradoxal, Apple e membră a Blu-ray Disc Association, iar Steve Jobs a declarat la un moment dat că nu pune acest drive pe Mac-uri pentru că el crede că formatul va dispărea în cele din urmă şi că oamenii îşi vor lua conţinutul multimedia direct de pe internet.

COMPARAŢIE

Cu cine concurează mini-desktopul de la Apple