Evgheni Şevciuk a declarat, în timpul ceremoniei, că va lupta, în continuare, pentru recunoaşterea internaţională a independenţei Transnistriei, potrivit RIA Novosti.
"În politica externă vom tinde pentru recunoaştere şi vom avea relaţii de parteneriat cu prietenii noştri din Federaţia Rusă", a declarat Şevciuk. El a menţionat că Transnistria va fi deschisă pentru relaţii de bună vecinătate cu Republica Moldova şi Ucraina.

Evgheni Şevciuk a câştigat alegerile prezidenţiale nerecunoscute din regiunea separatistă, după al doilea tur de scrutin din 25 decembrie. Alegerile din acest an au pus capăt conducerii lui Igor Smirnov, liderul care a fost în fruntea regiunii separatiste peste 20 de ani.
Autorităţile de la Chişinău, optimiste

Evgheni Şevciuk (43 de ani) s-a născut în oraşul Râbniţa, importantă localitate industrială din estul Republicii Moldova. Şi-a făcut studiile la mai multe universităţi din Rusia, Ucraina şi Transnistria. Este de profesie jurist şi a activat mai mulţi ani în poliţia economică din regiune. Este deputat în Sovietul Suprem din anul 2000, iar în anul 2005 a fost ales preşedinte al acestuia.
În anul 2006 a fondat Partidul Obnovlenie (Reînnoire) şi a devenit unul din principalii opozanţi ai lui Igor Smirnov. Încă din acea perioadă, era privit de analiştii de la Chişinău drept o alternativă a lui Smirnov. În contextul neînţelegerilor cu Smirnov, Şevciuk şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Sovietului Suprem în luna iulie 2009.

Chişinăul s-a declarat optimist în urma alegerii lui Şevciuk şi şi-a exprimat speranţa că va putea dialoga mai eficient cu noua administraţie de la Tiraspol.
Analiştii de la Chişinău consideră, însă, că situaţia din regiune şi procesul de negocieri cu Chişinăul nu vor fi influenţate semnificativ.