Liderul de extremă dreapta Jörg Haider îşi pregăteşte revenirea în prim-planul vieţii politice din Austria, pe fondul alegerilor legislative de mâine, iar analiştii se aşteaptă ca el să laude mai degrabă UE decât regimul nazist, relatează „The Independent“.

Dacă în anul 1999, pe când partidul său făcea parte din coaliţia aflată la guvernare, afirma că veteranii din trupele SS sunt „oameni de onoare“ şi lăuda politica lui Hitler de combatere a şomajului, Haider spune acum că trecutul trebuie lăsat deoparte. Spre deosebire de liderul celeilalte formaţiuni austriece de extremă dreapta, Heinz-Christian Strache, care vrea ca ţara să renunţe la statutul de membru al forului comunitar, Jörg Haider îşi doreşte ca Austria să rămână în Uniunea Europeană. El vizează chiar postul de cancelar. „Vreau să intru în cursa pentru postul de cancelar al Austriei. Sunt convins că pot oferi o alternativă alegătorilor care s-au săturat de eşecurile actualei mari coaliţii de guvernă mânt“, a declarat Haider pentru „The Independent“.

Alegerile legislative au fost convocate după destrămarea, în iulie, a coaliţiei formate din Partidul Social-Democrat şi Partidul Popular, iar oricare dintre cele două are nevoie de o formaţiune de extremă dreapta pentru a guverna Austria, potrivit ultimelor sondaje. Socialdemocraţ ii sunt cotaţi cu 27%- 29% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de populari (26%), Partidul Libertăţii al lui Strache (17%-20%) şi Alianţa pentru viitorul Austriei a lui Haider (6%-8%), în condiţiile în care pragul electoral este de 4%.

Campanie antiimigraţie

Miza scrutinului de mâine, când sunt aşteptaţi la urne 6,3 milioane de alegători, o reprezintă cele 183 de mandate din Camera inferioară a parlamentului austriac. Pentru prima dată vor vota şi 183.000 de tineri de 16 şi 17 ani.

Chiar dacă a promis că va adopta o retorică „responsabilă“, Jörg Haider nu a renunţat la opiniile sale radicale privind combaterea imigraţiei.

Sub pretextul luptei împotriva „mafiei cerşetorilor“, partidul lui Haider a desfăşurat o amplă campanie la Graz, mesajul transmis locuitorilor fiind acela că formaţiunea de extremă dreapta „va curăţa“ oraşul.

„Sarkozy, preşedintele Franţei, a folosit un limbaj similar după violenţele din Paris. Nu ne puteţi critica pentru că folosim aceleaşi metode ca ale actualului preşedinte al Uniunii Europene“, se apără Jörg Haider. Acesta susţine că Austria este în pericol de a fi invadată de un val de infractori din Europa de Est.