Evenimentul Zilei > Social > Noul film al lui Luc Besson deschide Festivalul Cinepolitica
Noul film al lui Luc Besson deschide Festivalul Cinepolitica

Noul film al lui Luc Besson deschide Festivalul Cinepolitica

"The Lady/Doamna", cel mai recent film regizat de Luc Besson, va fi proiectat în deschiderea primei ediţii "Cinepolitica", Festivalul Internaţional al Filmului Politic, anunţă organizatorii.

Lungmetrajul a fost proiectat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. "The Lady" spune povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis). În ciuda distanţei, unei lungi separări şi a regimului opresiv, dragostea lor a rezistat până la sfârşit. În paralel este detaliată situaţia din timpul alegerilor generale din Burma, în anul 1990. 
Atunci, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obtinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în Parlament. Ea a fost reţinută la domiciliu, în ciuda victoriei, şi a rămas în situaţia aceasta 21 de ani, până în 2010.
Festivalul va avea loc în perioada 15 – 21 iunie, la Cinema Studio. În competiţia festivalului vor intra 12 lungmetraje politice, atât ficţiuni, cât şi documentare. În plus, la Cinepolitica vor fi organizate şi dezbateri, master class-uri şi wokshop-uri tematice. Într-o avanpremieră de patru zile a festivalului, ce va avea loc la Noul Cinematograf al Regizorului Român, va fi omagiat fostul preşedinte ceh, Václav Havel.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.