Evenimentul ZileiEVZ SpecialNoua jucărie a Rusiei: avionul de dezactivare a sateliților americani

Noua jucărie a Rusiei: avionul de dezactivare a sateliților americani

Noua jucărie a Rusiei: avionul de dezactivare a sateliților americani
Oprirea unui satelit american ar putea fi interpretată ca un act de război.

Rusia spune că dezvoltă un nou avion care poate dezactiva electronica de pe sateliții americani. O astfel de acțiune, dacă este dusă la îndeplinire, riscă să declanșeze un război nuclear. Avionul de război electronic „va fi capabil să oprească electronica instalată pe sateliții militari”, potrivit site-ului Sputnik News. Conceptul ar fi fost finalizat, iar proiectarea și dezvoltarea vor începe în curând, scrie NationalInterest.

„Lucrările sunt în curs de desfășurare pentru dezvoltarea unei aeronave echipate cu sisteme de blocare, care să înlocuiască Il-22PP Porubshchik (primul aparat de zbor cu sistem de bruiaj electronic – n.r) și care să fie livrată Forțelor Aerospațiale Ruse”, a precizat pentru Sputnik News o sursă din industria de apărare rusă. „Această mașină va primi un echipament de bord fundamental nou, care va permite să efectueze suprimarea electronică a oricăror ținte – sol, aer, mare – și să dezactiveze sateliții inamici care asigură navigația și comunicațiile radio de la sol”.

Sistemul de bruiaj electronic al Rusiei

Rusia operează în prezent trei avioane cu sistem de bruiaj electronic, bazate pe Ilyushin Il-22. Versiunile Il-22PP sunt variante ale postului de comandă aerian Il-22, el însuși derivat din avionul Il-18, care a zburat pentru prima dată în anii 1950.

Il-22PP a fost pilotat pentru prima dată public în 2016. Aeronava, descrisă ca un „escortă de bruiaj” pentru a sprijini alte aeronave, poate perturba radarele, sistemele de ghidare sol-aer și rachetele de croazieră și rețelele de date tactice, cum ar fi Link16.
„Noua aeronavă va fi numită Porubshchik 2, dar, probabil, această mașină se va alătura Forțelor Aerospatiale sub un nume diferit”, a adăugat sursa. „Cu siguranță va exista un nou cadru de aer. Există posibilitatea dezvoltării unei astfel de aeronave pe baza avionului Tu-214 sau Il-76.”

Pentagonul are temeri legate de capacitățile rusești și chineze de blocare sau falsificare a legăturilor GPS, care sunt esențiale pentru precizia navigării și direcționării. Dar dezactivarea electronicii de pe sateliți pare o provocare diferită, iar modul în care Rusia intenționează să o abordeze nu este clar. De exemplu, ce înseamnă „oprirea” unui satelit militar? A „convinge” satelitul să-și închidă sistemele, probabil prin falsificarea unui semnal de comandă de la sol? Sau „lovirea” satelitului cu un fel de fascicul puternic care să-i „frigă” electronica sau să-i perturbe sistemele?
Dacă Rusia ar putea să dezactiveze electronica de pe sateliții americani, oprirea unui satelit ar putea fi interpretată ca un act de război. Suficient pentru a justifica un răspuns nuclear. Dacă un președinte american ar risca războiul termonuclear pentru un satelit, este o altă problemă. Cu toate acestea, noua jucărie a Rusiei ar putea avea implicații periculoase.


Accesează: