Nordul Germaniei, sub asediu

Nordul Germaniei, sub asediu

Gara din Bad Dobeman, un orasel cu aproximativ 15.000 de suflete, situat in apropierea gardului de la Heiligendamm, este intesata cu politisti - cele cinci echipaje scruteaza cu privirea grupul de tineri cu rucsacuri in spate, tocmai debarcati  din trenul ce ar fi trebuit sa-i duca la Rostock.

Mai departe merge doar autobuzul, care are locuri limitate si trece din ora-n ora. Atmosfera este relaxata: tinerii canta si bat din palme, in timp ce, de pe partea cealalta a drumului, doua batranele ii privesc cu teama. „Au ascuns statia de ei. Inainte era aici, acum trebuie sa mergem cateva stradute mai incolo”, spun acestea si se indeparteaza agale spre statia autobuzului care duce la Kühlungsborn si alte sate din jurul Heiligendamm.

„Mai bine nu faceti poze. Doar sunt impotriva strainilor si a globalizarii”, soptesc acestea. Imediat dupa colt, femeile privesc deodata in jos si grabesc pasul. Patru tineri cu tricouri negre si multe tatuaje merg pe mijlocul strazii si flutura un steag negru. „Sa le speriem? Sa vada si ele ca suntem aici, ca doar prin violenta reusim sa ne facem remarcati”, rad tinerii, inghiontindu-se unul pe altul.

In statie, nici urma de autobuz. „Demonstrantii au ajuns la gard. Drumul e blocat de busteni si nu se trece”, le spune un trecator ce tocmai aflase pe telefonul mobil. Vorbele lui capata si mai multa greutate cand linistea este intrerupta de un sir lung de sirene. Una-doua-trei-zece sau mai multe masini de politie trec in graba pe langa grupul de calatori toropiti de caldura. „Parca am fi sub asediu. Ne-au distrus linistea”, spun in barba cele doua femei.

Transport cu elicopterul Circa 9.000 de persoane au participat la asaltul gardului de la Heiligendamm, incident soldat cu 20 de retineri si opt politisti raniti. La fel ca sambata, au zburat pietre si sticle si s-au folosit tunuri cu apa. Trenul care ar fi trebuit sa-i transporte pe jurnalisti a cazut in mainile demonstrantilor. Blocada instituita i-a determinat pe politisti sa treaca la „planul B”, astfel ca transportul pana la Heiligendamm se face de-acum in special cu elicopterele, care rup tacerea satelor amortite.

Cititi si "Summitul G8, compromis din start"

Ne puteți urmări și pe Google News