Nokia muta fabrica din Germania in Romania

Productia va fi transferata deoarece compania vrea sa reduca costurile.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat printr-un comunicat ca intentioneaza sa desfiinteze fabrica din Bochum, Germania, pana la jumatatea anului. Productia va fi transferata catre regiunile cu costuri mai reduse, in special in Romania. In urma acestei decizii, vor fi disponibilizati circa 2.300 de angajati din Germania.

Motivul pentru care Nokia a decis sa inchida fabrica de la Bochum este faptul ca facilitatea nu este suficient de competitiva. „Transferam productia la fabricile existente, in principal la cea din Romania, care va deveni operationala in primul trimestru”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Arja Suominen, citat de agentia Reuters.

La fabrica din Romania, de la Juncu, judetul Cluj, compania finlandeza se pregateste sa inceapa productia de telefoane cel mai probabil in martie anul acesta. Investitia se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costurile inchiderii unei fabrici intr-un stat ca Germania sunt insa mari, deoarece angajatilor disponibilizati li se vor acorda probabil plati compensatorii substantiale. „Pe termen lung, cred ca este o miscare inteligenta. Pe termen scurt, nu stim care vor fi costurile. In general, Germania este o tara scumpa pentru desfiintarea unei fabrici sau disponibilizarea de angajati”, a declarat un analist. La Cluj, au inceput angajarile

Directorul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a anuntat in urma cu putina vreme ca, pana la sfarsitul acestui an, compania Nokia va angaja, pentru fabrica sa de la Juncu, 1.000 de persoane. In prima etapa, se vor angaja aproximativ 150 de oameni, dintre care 100 de posturi vor fi destinate personalului de productie, iar alte 50 pentru angajatii cu studii superioare, in marea majoritate ingineri electronisti. Numarul angajatilor va ajunge la 3.500 in momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima.

Tot Don a spus ca angajatii de pe liniile de productie vor avea un salariu net lunar de aproximativ 800 de lei, plus tichete de masa, iar cei cu studii superioare vor primi circa 1.500 de lei.

TAIERI DE COSTURI

Disponibilizari si la Nokia Siemens Networks Si compania mixta detinuta de Nokia in parteneriat cu Siemens, Nokia Siemens Networks, a anuntat ca intentioneaza sa desfiinteze 9.000 de locuri de munca pana la finele anului 2010, reprezentand 15a din forta de munca angajata la nivel global. Un numar de 2.290 de disponibilizati vor fi angajati din Germania. |

Nokia deruleaza cea mai mare parte a activitatii de productie de telefoane mobile in tarile unde costurile aferente activitatilor de acest tip sunt mai scazute, precum Ungaria, Romania, China si India. De asemenea, compania mai detine o fabrica la Salo, Finlanda.