Evenimentul Zilei > Social > Noile simptome ce anunță coronavirusul! Care sunt indiciile suspecte
Noile simptome ce anunță coronavirusul! Care sunt indiciile suspecte

Noile simptome ce anunță coronavirusul! Care sunt indiciile suspecte

Cercetătorii britanici au publicat un amplu studiu, care avertizează asupra unui nou indiciu ce poate fi considerat un semn al Covid-19, completând lista tot mai extinsă a simptomelor care trădează infectarea cu noul coronavirus.

Cercetătorii de la King’s College din Londra și Asociația Britanică a Dermatologilor au făcut publice mai multe imagini cu cele 8 tipuri de erupții pe care ar trebui să le avem în vedere. De la o tuse până la pierderea simțului mirosului, există mai multe simptome despre care s-a constatat cu certitudine că sunt legate de coronavirus.

„Am creat această galerie de imagini cu erupții cutanate provocate de COVID-19, astfel încât cadrele medicale și toate persoanele interesate să aibă acces la ea și să îi ajute să identifice potențialele erupții cutanate cauzate de virus. Am constatat că unul din 6 copii are o erupție fără alte simptome clasice. Pentru majoritatea, erupțiile cutanate COVID-19 durează câteva săptămâni și în cele din urmă dispar. În unele cazuri, medicamentele prescrise pot fi necesare dacă erupția cutanată este foarte pruriginoasă”, a declarat Veronique Bataille, dermatolog.

Imaginile au fost colectate prin intermediul aplicației Covid Symptom Study, lansată în martie pentru a ajuta oamenii de știință să adune informații despre simptomele infecției cu noul coronavirus. Acestea indică faptul că 8 tipuri de erupții cutanate ar putea fi semne de Covid-19, inclusiv degetele roșii, eczema toracică și pitiriazisul rozat.

Aplicația Covid Symptom Study a dezvăluit că aproximativ 9% dintre pacienții cu coronavirus au raportat o erupție pe diverse părți ale corpului, în timp ce erupțiile cutanate au fost de două ori mai frecvente la copii.

Care sunt cele 8 tipuri de erupție suspecte?

  1. Degetele Covid

Un nou simptom descoperit recent, denumit „degetele COVID” de către comunitatea dermatologilor, se manifestă prin înroșirea degetelor de la mâini și picioare, ca și cum ar fi degerate, potrivit doctorului Misha Rosenbach, profesor de dermatologie la Spitalul din Universitatea din Pennsylvania.

  1. Eczema de pe gât și piept

Această erupție apare pe gât și pe piept în locurile expuse. De obicei este destul de roz și provoacă o senzație de mâncărime.

  1. Eczema care afectează gura

Buzele devin uscate și se poate instala durerea.

  1. Erupția papulară și veziculară

Apariția unor pete roșii în orice parte a corpului, cum ar fi coatele și genunchii.

  1. Pitiriazisul

Pitiriazisul rozat poate fi cauzat de o infecție virală și se manifestă prin apariția la nivelul pielii a multor leziuni mici, solzoase, de regulă rotunde, de culoare cafenie, pruriginoase, ce pot persista până la câteva luni.

  1. Dermatita purpurică

Este ușor de recunoscut, deoarece prezintă mai multe pete roșii sau purpurii. Poate provoca pete asemănătoare vânătăilor.

  1. Urticarie

Este o iritație care apare într-una sau mai multe zone ale corpului, la nivelul pielii și se manifestă prin prurit, usturime, înroșire și umflături.

  1. Exantem

Semnele sunt observate în infecțiile virale cu o erupție simetrică care cuprinde numeroase pete roșiatice sau umflături pe corp.

Conform datelor, erupțiile cutanate pot apărea înainte, în timpul sau după alte simptome și, uneori, săptămâni mai târziu. „Asocierea dintre anumite erupții cutanate și COVID-19 a devenit din ce în ce mai clară, iar capacitatea de a le recunoaște este crucială pentru reducerea răspândirii bolii”, a precizat Tanya Bleiker, președintele Asociației Britanice a Dermatologilor, potrivit StirileProTV.