Evenimentul Zilei > International > Noi tensiuni în Coreea de Nord
Noi tensiuni în Coreea de Nord

Noi tensiuni în Coreea de Nord

Coreea de Nord a testat astăzi mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor sale de vest, anunţă agenţie sud-coreeană, citată de Reuters.

Analiştii politici consideră că regimul de la Phenian a dorit să protesteze faţă de administraţia de la Washington şi faţă de guvernul conservator de la Seul.

Lansarea rachetelor are loc la o zi după expulzarea masivă a oficialilor sud-coreeni dintr-un complex industrial comun situat la nord de graniţă.

Nord coreenii şi-au arătat nemulţumirea după ce autorităţile de la Seul le-au recomandat să respecte drepturile omului şi să nu mai amâne negocierile de dezarmare nucleară.

În replică la testele de astăzi, noul preşedinte sud-coreean, Lee Myung-bak, a declarat că doreşte să renunţe la politicile conciliante promovate în ultimii zece ani de preşedinţii de stânga de la Seul, care au acordat Phenianului ajutoare financiare semnificative, fără a primi nimic în schimb.

Guvernul sud coreean a anunţat că este dispus să investească masiv în Coreea de Nord, dacă Phenianul va respecta o serie de condiţii, precum renunţarea la programul său nuclear şi repatrierea celor peste 1.000 de cetăţeni sud-coreeni răpiţi sau deţinuţi de comunişti după războiul Coreean din perioada 1950-1953.

În replică, oficialii de la Phenian susţin în continuare că nu deţin un program nuclear capabil să îmbogăţească uraniul. "Să fie clar, noi nu am îmbogăţit uraniu şi nu am cooperat cu nici o altă ţară în cadrul proiectelor nucleare. Nici nu am visat vreodată la aşa ceva", a transmis agenţia KCNA, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord coreean.

Coreea de Nord deţine peste 1.000 de rachete, dintre care cel puţin 800 sunt balistice, care pot lovi orice punct din Coreea de Sud şi majoritatea Japoniei. Astfel de manevre coincind deseori cu perioade de tensiune politică.

(09:45)