Evenimentul Zilei > Social > Noi reguli de călătorie pentru studenți. Cum vor beneficia de biletele reduse cu 50%
Noi reguli de călătorie pentru studenți. Cum vor beneficia de biletele reduse cu 50%

Noi reguli de călătorie pentru studenți. Cum vor beneficia de biletele reduse cu 50%

Guvernul a stabilit regulile în baza cărora se vor aplica reducerea de 50% din valoarea biletelor la călătoria cu trenul, pentru studenți și elevi.

Noi reguli de călătorie pentru studenți.

Guvernul a stabilit noile reguli în baza cărora studenții vor primi reducerea de 50% la prețul călătoriei cu trenul. Actul normativ a fost adoptat în ultima ședință, de miercuri.

Executivul condus de Florin Cîțu a adoptat, în acest sens, un proiect de hotărâre de guvern. Acesta vizează modificarea normelor metodologice pentru acordarea facilităţilor de transport intern feroviar pentru elevi şi studenţi. Actul normativ era necesar după ce Guvernul a decis eliminarea gratuității strudenților la călătoria cu trenul.

Decizia a fost luată la finalul trecute și a stârnit o serie de proteste în rândul studenților.

În locul gratuităților, acordate de PSD în 2016, s-a decis revenirea la tariful redus cu 50%.

Documentul adoptat stabilește că studenții și elevii vor beneficia de „tarif redus cu 50% la transportul feroviar intern”. Reducerea se aplică la toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, de-a lungul anului calendaristic. De asemenea, nu se ține cont de distanța parcursă ori de rutele călătoriilor.

Noi reguli de călătorie pentru studenți

Operatorii de transport feroviar vor trebui să elibereze studenţilor legitimații de călătorie cu tarif redus 50%. De asemenea, studenții și elevii vor putea beneficia de abonamente lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere 50%.  În acest caz este vorba de transportul la clasa a II-a cu trenurile regio și interregio.

Proiectul stabilește și cine va putea beneficia de reducerile la călătoriile pe calea ferată. Conform actului normativ, beneficiarii vor fi studenţii români sau străini cu vârsta de până la 26 de ani.

Biletele sau abonamentele cu preț redus se vor cumpăra de la casele de bilete ale operatorilor de transport şi de la personalul de tren. Beneficiarii vor trebui să prezinte legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport. Documentul trebuie să fie vizat pentru anul universitar în curs. De asemenea, trebuie să conțină fotografia posesorului şi codul numeric personal, respectiv seria şi numărul paşaportului (în cazul studenților străini).

Gratuitate pe transport pentru studenții orfani

Pe de altă parte, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern. Și în cazul acestora măsura este valabilă pentru toate categoriile de trenuri, de clasa la clasa a II-a.

Aceștia vor trebui să prezinte în plus și o adeverință care atestă dreptul la gratuitate. Acest act va fi eliberat pentru fiecare an universitar de unitățile de învățământ la care sunt înscriși beneficiarii.