Evenimentul Zilei > International > Pakistanezii, din nou în stradă. Violenţe soldate cu cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi
Pakistanezii, din nou în stradă. Violenţe soldate cu cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi

Pakistanezii, din nou în stradă. Violenţe soldate cu cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi

Noi proteste au izbucnit în lumea musulmană, azi, contra filmului american anti-islam. În Pakistan, guvernul a declarat această vineri o "Zi specială de iubire pentru Profetul Mahomed" şi, cu toate acestea, manifestaţiile au reînceput pe străzi, au avut loc ciocniri cu forţele de poliţie şi cel puţin o persoană a murit în oraşul Pashawar.

UPDATE: Violenţele din Pakistan s-au soldat cu 15 morţi şi cel puţin 78 de răniţi, relatează CNN.

SUA, Germania şi Franţa şi-au închis, azi, unele reprezentanţe diplomatice, aşteptându-se la demonstraţii de protest la finalul rugăciunilor de vineri.
Protestele au devenit violente în oraşe precum Peshawar şi Karachi. Doi ofiţeri de poliţie s-au aflat printre cei ucişi la Karachi, au anunţat autorităţile.

Manifestanţii au incendiat trei cinematografe şi două bănci în Karachi, au declarat poliţiştii, alte două cinematografe fiind incendiate în Peshawar.

În Karachi, protestarii furioşi au spart vitrine, au incendiat cauciuri pe stradă şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine care încercau să-i oprească. De asemenea, în Karachi, 2 poliţişti şi 9 protestatari au murit şi alţi 28 au fost răniţi. 

Sentimente anti-occidentale
SUA au plătit sporturi publicitare la televiziunile pakistaneze, în care preşedintele american Barack Obama condamnă filmul anti-islam „Inocenţa musulmanilor”.
Sentimentul anti-occidental a fost întărit, zilele acestea, de publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed în revista de satiră franceză Charlie Hebdo.

În Peshawar, protestatariii au atacat şi au jefuit două cinematografe, relatează BBC. Un şofer al postului de televiziune Pakistani TV a fost ucis, când poliţia a deschis focul pentru a dispersa manifestanţii, şapte dintre aceştia fiind răniţi.
Telefonia mobilă a fost blocată pentru o zi pentru evitarea potenţialelor atentate teroriste cu această ocazie. Serviciile de telefonie mobilă au fost întrerupte, de dimineaţă, în cel puţin 15 oraşe pakistaneze, între care Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar etc, pentru ca militanţii islamişti să nu poată folosi telefoanele mobile la detonarea bombelor.
Conform unui oficial din Ministerul pakistanez de Interne, care a făcut declaraţii sub rezerva anonimatului, reţeaua de telefonie mobilă va fi deblocată în jurul orei locale 18:00.

Autorităţile pakistaneze au luat această decizie la insistenţa serviciilor de securitate, care şi-au exprimat temerea în legătură cu posibilitatea comiterii de atentate în cadrul amplelor manifestaţii de protest preconizate pentru vineri pe teritoriul ţării, decretată zi de sărbătoare naţională.

Pentru a respecta toate cutumele unei zile de sărbătoare naţională, toate magazinele, restaurantele şi benzinăriile au fost închise. Forţe armate au fost mobilizate în marile oraşe, pentru a ajuta forţele de ordine la supravegherea ordinii publice.

După tradiţionala rugăciune de vineri, la Islamabad, Lahore şi Karachi vor avea loc mitinguri la care se aşteaptă să participe sute de mii de persoane.
Guvernul a încurajat oamenii să protesteze paşnic faţă de filmul considerat denigrator la adresa islamului şi a profetului Mahomed. Filmul a stârnit proteste violente în întreaga lume musulmană, soldându-se cu cel puţin 30 de morţi, inclusiv doi în Pakistan.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: