Noi acuzații la adresa Laurei Kodruța Kovesi. S-au făcut multe plângeri penale

Noi acuzații la adresa Laurei Kodruța Kovesi. S-au făcut multe plângeri penaleKovesi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European (EPPO), este acuzată de „constituirea unui grup de funcţionari în scopul comiterii unui act arbitrar care atentează la drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie”. Lobby-stul belgian Frederic Baldan a făcut plângere penală.

Laura Codruța Kovesi are din nou probleme

Kovesi este acuzată de implicare în manevre care ar proteja interesele Ursulei von der Leyen în faţa acuzaţiilor grave din scandalul „PfizerGates”. Frederic Baldan şi avocatul său, Diane Protat, susţin că EPPO nu a respectat standardele de transparenţă şi imparţialitate în investigarea acuzaţiilor împotriva preşedintei Comisiei Europene.

Frederic Baldan susţine că, în dosarul pe care îl instrumentează Parchetul European încă din septembrie 2022, în ciuda dovezilor prezentate de părţile civile, Kovesi a declarat că „nu există suspecţi” în privinţa mesajelor şterse de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

EPPO a refuzat accesul la dosarul investigaţiei

Diane Protat spune că EPPO a refuzat accesul la dosarul investigaţiei, încălcând principiile fundamentale ale dreptului la apărare şi transparenţei judiciare. Baldan şi Protat au criticat EPPO şi conducerea sa, punând în discuţie credibilitatea acestei instituţii.

Parchetul European

Parchetul European. Sursa foto: eppo.europa.eu

„Cum poate EPPO să pretindă că investighează imparţial, când refuză să analizeze probele evidente? Cine răspunde pentru lipsa de transparenţă în această instituţie care ar trebui să fie un bastion al justiţiei europene?”, a spus Frederic Baldan.

Diane Protat a spus că refuzul EPPO de a permite accesul la dosar este o încălcare clară a drepturilor fundamentale. „Va fi Europa capabilă să răspundă acestui apel pentru o guvernare mai integră şi mai transparentă? Nu putem să ne ascundem capul în nisip la nesfârşit”, a afirmat Diane Protat.

Cum a început scandalul „PfizerGates”

Scandalul „PfizerGates” a început cu acuzaţiile împotriva Ursulei von der Leyen, legate de contractele pentru vaccinurile COVID-19 şi de ştergerea unor mesaje text între aceasta şi Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. În acest context, EPPO a fost desemnat să investigheze, însă rolul său a fost pus sub semnul întrebării de către părţile implicate.

În timpul audierii din 6 decembrie 2024 la Tribunalul din Liège, reprezentantul Parchetului European a solicitat amânarea verdictului până la o decizie a Curţii de Apel privind aspecte procedurale. Avocaţii părţilor civile au denunţat această tactică, considerând-o un atac la drepturile fundamentale ale reclamanţilor.

Aceștia au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi de faptul că EPPO nu şi-a îndeplinit misiunea de a investiga imparţial şi a devenit un instrument politic care favorizează protejarea oficialilor europeni în detrimentul justiţiei.

După audierea din 6 decembrie, Ugo Mattei, profesor de drept la Universitatea din Torino, Universitatea din Berkeley şi Universitatea din Louvain, membru al organizaţiei neguvernamentale Generazioni Future, a acuzat lipsa de transparenţă a Ursulei von der Leyen în negocierea contractelor, potrivit France-Soir.