Criză în Parlamentul European. Vicepreședinții propusi de Von der Leyen, nevalidați
- Teodora Vitan
- 15 noiembrie 2024, 14:13
Ursula von der Leyen se confruntă cu o provocare semnificativă în fața unui Parlament European divizat, care nu reușește să ajungă la un acord privind validarea comisarilor propuși pentru noua Comisie Europeană
Controverse în jurul aprobării celor șase vicepreședinți ai Comisiei Europene
Eurodeputații nu au reușit să ajungă la o decizie în ceea ce privește aprobarea celor șase vicepreședinți propuși pentru noua Comisie Europeană, printre care se numără și Roxana Mînzatu. Aceste numiri au fost discutate într-o ședință de audiere intensă, dar dezacordurile dintre grupurile politice din Parlamentul European au dus la amânarea unui acord final.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a convocat deja o reuniune pentru a găsi o soluție, în condițiile în care activitatea Comisiei trebuie să înceapă la 1 decembrie. „Pentru ca un acord să fie realizat, va fi nevoie de multă muncă de culise și negocieri intense”, a precizat POLITICO, subliniind complexitatea situației.
Blocaje și posibile soluții pentru aprobarea comisarilor
În cadrul procesului de audiere al celor 26 de comisari propuși de von der Leyen, 19 dintre aceștia au fost deja aprobați, însă restul candidaturilor sunt în continuare suspendate.
Printre cei care nu au primit încă aprobarea se află Olivér Várhelyi, propus de Ungaria, și cei șase vicepreședinți executivi, printre care și Roxana Mînzatu. Grupurile politice din Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un compromis, iar PPE condiționează aprobarea anumitor candidați, precum Teresa Ribera, de o clarificare în fața Parlamentului Spaniol cu privire la responsabilitatea sa în gestionarea unor inundații recente. Se pare că procesul de aprobare ar putea să depășească termenul limită, iar în caz de impas, vor fi luate în considerare voturi secrete pentru aprobarea candidaților rămași.
Următorii pași și posibilele întârzieri
Pentru a ajunge la un acord final, liderii grupurilor politice vor încerca o nouă rundă de negocieri pe 20 noiembrie.
Totuși, există riscul ca procesul de validare să întârzie, iar noua Comisie Europeană să nu poată începe activitatea la 1 decembrie. În caz de blocaj, Ursula von der Leyen și Comisia Europeană vor trebui să regândească întregul calendar, iar cea mai pesimistă variantă este amânarea startului pentru anul 2025.
Totuși, pentru ca noua echipă să își înceapă activitatea la termen, un vot final asupra întregului pachet de comisari va fi organizat pe 27 noiembrie în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg, relatează News.ro