Nike va plăti compensaţii de un milion de dolari pentru muncitorii din Indonezia

Nike va plăti compensaţii de un milion de dolari pentru muncitorii din Indonezia

Compania de echipament sportiv Nike a acceptat să ofere compensaţii de 1 milion de dolari, într-o dispută cu muncitorii din Indonezia, din cauza neplăţii salariilor, relatează BBC.

Firma va plăti un milion de dolari pentru circa 4.500 de muncitori de la fabrica PT Nikomas din Serang, în provincia Banten. Sindicatul angajaţilor, care a protestat faţă de neplata salariilor de către Nike, a anunţat că rămăseseră neplătite 593.468  de ore suplimentare de muncă, în ultimii doi ani. Sindicatul speră că această decizie va crea un precedent pentru toate fabricile din ţară. "Această hotărâre are potenţialul de a trimite unde de şoc în întreaga industrie şi mişcare sindicală din Indonezia", a spus Bambang Wirahyoso, preşedintele sindicatului Serikat Pekerja National. "Conducerea SNP este gata să conducă lupta oricărui muncitor care a fost subiect de muncă forţată suplimentară, fără plată. Acesta este doar începutul", a declarat el. Nike va proteja drepturile muncitorilor

Compania americană a anunţat într-o declaraţie publică: "Nike apreciază decizia conducerii fabricii şi eforturile făcute pentru a corecta inechităţile în politica actuală, pentru a proteja drepturile muncitorilor. Nike va continua să monitorizeze şi să sprijine aceste eforturi pentru a se remedia situaţia actuală". Firma a mai anunţat că va oferi cursuri de pregătire şi va crea o echipă care să se ocupe de nemulţumirile angajaţilor. În ciuda acestui acord, problema va rămâne în dezbatere între cele două părţi. SPN a anunţat că, deşi este mulţumit de rezultatul negocierilor, muncitorilor li se datorează mult mai mulţi bani. "Practica de a forţa angajaţii să lucreze ore peste program, fără a fi plătiţi corespunzător este activă la Nikomas de 18 ani, dar legea indoneziană ne dă voie să primim compensaţii doar pentru ultimii doi ani", a precizat liderul sindical.

Deşi suma plătită de companie nu este una foarte mare, importanţa sa simbolică este remarcabilă. "Simbolistica acestor compensaţii va face ca muncitorii să simtă că au câştigat o victorie importantă", comentează jurnaliştii BBC. Chiar dacă acest caz nu a ajuns la tribunal, deschide calea spre acorduri similare cu alte companii internaţionale care operează în Indonezia.

Ne puteți urmări și pe Google News